Persbericht

Instelling ‘Dag van de Republiek’

Het Nieuw Republikeins Genootschap (NRG/Republikeinen.nl) heeft het initiatief genomen tot de instelling van een jaarlijkse ‘Dag van de Republiek’. Op die dag zullen alle republikeinsgezinde Nederlanders hun wens tot herinvoering van de Republiek tot uitdrukking brengen. De opties voor een datumkeuze zijn in het najaar van 2012 voorgelegd aan de aanhangers van NRG/Republikeinen.nl. Daar is een overweldigend aantal reacties op binnengekomen die nu de basis vormen voor een e-stemming waaraan een ieder in Nederland die zich republikein voelt kan deelnemen.

De opties waaruit gekozen kan worden zijn zowel enkele willekeurig gekozen data als data die wortelen in de republikeinse geschiedenis van Nederland.

De willekeurige data zijn: de 3e zaterdag in april (vaste dag) en 5 mei (dag van de vrijheid). Voor de totstandkoming van de Republiek der 7 Verenigde Nederlanden zijn zowel 26 juli (de ondertekening van de ‘Acte van Verlatinghe’ 1581) als 15 mei (de vrede van Munster, 1648) van belang. De eerste echt democratische grondwet van Nederland kwam tot stand bij de vorming van de Bataafse Republiek in 1798. Op 23 april 1798 werd deze ‘Staatsregeling’ aangenomen die vervolgens op 1 mei 1798 in werking trad.

De stemming voor deze ‘Dag van de Republiek’ is per heden opengesteld. Iedere Nederlander die voorstander is van de republiek wordt uitgenodigd zijn stem uit te brengen. Dat kan via de website van NRG/Republikeinen.nl op www.republikeinen.nl

NRG/Republikeinen.nl heeft een NRG-vlag laten maken die republikeinen op deze dag, maar ook op andere constitutioneel relevante dagen zoals Koningsdag en Prinsjesdag, kunnen uithangen. Deze vlag, die te zien is op de stempagina heeft de afmetingen van 100 x 150 cm en kan tegen kostprijs besteld worden bij NRG/Republikeinen.nl. De prijs bedraagt € 14,50 inclusief verzendkosten.

Meer informatie:
Voorzitter NRG/Republikeinen.nl
Anjo Clement
0715763642 / 0638720709
contact@republikeinen.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *