Parlement schaft majesteitsschennis mogelijk af

Geen bijzondere straffen meer voor belediging koning

Vanavond wordt in de Tweede Kamer gestemd over een plan van D66 om Majesteitsschennis als apart delict uit de wet te schrappen. De democraten stellen dat Willem Alexander goed in staat is om zichzelf voor een rechter te verdedigen als hij wordt beledigd; eigenlijk net als het overgrote deel van zijn ‘onderdanen’.

De coalitie is vooralsnog verdeeld over het plan; de confessionelen in het kabinet overwegen het voorstel onschadelijk te maken door een amendement toe te voegen waardoor belediging van de koning en zijn familie alsnog zwaarder gestraft wordt.

Afgelopen weken roerden Oranjeverenigingen in het land zich al over het D66-plan. De fanclubs van de koning stellen dat ‘Willem Alexander als normaal mens wordt neergezet, maar dat is hij natuurlijk niet.’ De wet die majesteitsschennis verbiedt legt overtreders een celstraf op van maximaal 5 jaar. In het verleden kregen meerdere politici, journalisten en schrijvers de straf al opgelegd; zelden zaten ze de volle termijn uit in de cel.

D66 heeft moeite zich tussen de andere Oranjeklanten in het kabinet staande te houden. Eerder al gaf de partij – die eens nota bene opgericht om de politiek en de staatsinrichting ‘te democratiseren’ – aan in de huidige samenwerking met VVD geen punt te maken van de schimmige financiering van het koningshuis. Dat bleek niet de enige opoffering voor regeringsdeelname; ook het referendum werd als kroonjuweel over boord gegooid.

Buitenlandse politici en media verbazen zich al langer over het vreemde wetje waarin straffen voor belediging van de koning is geregeld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *