Geen bijzondere straffen meer voor belediging koning
Vanavond wordt in de Tweede Kamer gestemd over een plan van D66 om majesteitsschennis als apart delict te schrappen. De democraten stellen dat Willem Alexander goed in staat is om zichzelf voor een rechter te verdedigen als hij wordt beledigd; eigenlijk net als het overgrote deel van zijn ‘onderdanen’.
Indiener van het voorstel Kees Verhoeven hoopt, buiten zijn regeringspartners om, voldoende steun in het parlement te krijgen.
Vrij onderwerp
De coalitie is vooralsnog verdeeld over het plan; de confessionelen in het kabinet overwegen het voorstel onschadelijk te maken door een amendement toe te voegen waardoor belediging van de koning en zijn familie alsnog zwaarder gestraft wordt. Majesteitsschennis behoort tot de ‘vrije’ onderwerpen van de regering Rutte-III; er is geen standpunt over ingenomen in de formatie afgelopen jaar.
Oppositiepartijen SP, PvdA en GroenLinks hebben aangegeven de wet van Verhoeven te steunen. Ook PVV neigt naar een stem voor afschaffing.
Voorhistorisch
Afgelopen weken roerden Oranjeverenigingen in het land zich al over het D66-plan. De fanclubs van de koning stellen dat ‘Willem Alexander als normaal mens wordt neergezet, maar dat is hij natuurlijk niet.’
De wet die majesteitsschennis verbiedt stamt uit 1881 en legt overtreders een celstraf op van maximaal 5 jaar. In het verleden kregen meerdere politici, journalisten en schrijvers de straf al opgelegd; zelden zaten ze de volle termijn uit in de cel. Den Haag buigt zich al sinds de ‘Fuck de Koning‘-affaire uit 2015 over het verouderde wetje.
D66 heeft moeite zich tussen de andere Oranjeklanten in het kabinet staande te houden. Eerder al gaf de partij – die eens nota bene opgericht om de politiek en de staatsinrichting ‘te democratiseren’ – aan in de huidige samenwerking met VVD geen punt te maken van de schimmige financiering van het koningshuis. Dat bleek niet de enige opoffering voor regeringsdeelname; ook het referendum werd als kroonjuweel over boord gegooid.
Code Oranje
Buitenlandse media verbazen zich al langer over het vreemde wetje waarin straffen voor belediging van de koning is geregeld. Ze zijn wat dat betreft ook wel wat gewend; eerder botste persbureau AP al met de Oranjes over de opgelegde mediacode die verbiedt om buiten strak-geregisseerde persmomenten foto’s van de monarchen te maken en vragen te stellen. De Amerikaanse journalisten gingen naar de rechter maar die stelde de Hollandse vorsten in het gelijk. |