Onafhankelijkheidsverklaring

(tekst van de onafhankelijkheidsverklaring die het Nieuw Republikeins Genootschap op 29 januari 1998 uitsprak op de Dam te Amsterdam)

Burgers van Nederland,
Over een paar uur worden de Dam en andere centrale plaatsen in de stad hermetisch afgesloten voor het privé-feestje van mevrouw Van Oranje-Nassau. Gelukkig mogen de gewone burgers wel voor het partijtje betalen. Wij eisen onze stad terug!

Morgen is het precies 350 jaar geleden dat de vrede van Munster werd getekend, en de Republiek der Zeven Provincieen als soevereine staat werd erkend. Met deze onafhankelijkheidsverklaring eisen wij onze vrijheid weer terug. In een democratisch land is een persoon die niet gekozen is, maar wel met de scepter zwaait, onaanvaardbaar. Mevrouw B. Van Oranje-Nassau kan naar eigen inzicht de formateur aanwijzen. Nederland drijft op coalitieregeringen, waardoor de formateur een cruciale rol speelt in het samenstellen van de regering. Bovendien kan de koningin gevraagd en ongevraagd advies geven en te allen tijde ministers bij zich roepen. Een dergelijke op afkomst gebaseerde macht is niet acceptabel. Daarom werpen wij nu het juk van het koningshuis van ons af, en verklaren ons onafhankelijk van de kroon. Hierbij roepen wij de Dam uit tot de eerste vrijplaats van de Republiek der Nederlanden!

Wij verklaren hierbij met trots dan vanaf nu alle burgers in de Republiek der Nederlanden gelijken zijn.

Weg met de monarchie! Leve de republiek!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *