Van Roosmalen over ‘oorlogsheld’ Wilhelmina

‘Koningin Wilhelmina was een mythe, een ballon die veel te hard is opgeblazen en nu langzaam leegloopt.’ Volgens columnist Marcel van Roosmalen is het hoog tijd dat we kritischer staan ten opzichte van ‘oorlogsheld’ Wilhelmina.

Goede toespraak, maar geen heldendaad

Het was ‘de beste toespraak uit zijn korte carri√®re als koning’, aldus Van Roosmalen over de speech van Willem-Alexander tijdens de Nationale Dodenherdenking. Hij stond daarin stil bij het wegkijken van veel Nederlanders tijdens de jodenvervolging, waaronder koningin Wilhelmina.

Van Roosmalen haalt een veelbesproken passage uit de toespraak aan:

Medemensen, medeburgers in nood, voelden zich in de steek gelaten, onvoldoende gehoord, onvoldoende gesteund, al was het maar met woorden. Ook vanuit Londen, ook door mijn overgrootmoeder, toch standvastig en fel in haar verzet. Het is iets dat me niet loslaat.

‘Voelde moest in mijn ogen werden zijn. Ze werden onvoldoende gesteund. Ze werden aan hun lot overgelaten.

Daarop reageert Van Roosmalen: ‘Voelde moest in mijn ogen werden zijn. Ze werden onvoldoende gesteund. Ze werden aan hun lot overgelaten. Aan het koningshuis had je niets in de oorlog. Niets. Koningin Wilhelmina was niet standvastig en fel. Koningin Wilhelmina was een mythe, een ballon die veel te hard is opgeblazen en nu langzaam leegloopt.’

Tientallen jaren desinformatie

Volgens Van Roosmalen zijn we in Nederland ‘ongelooflijk vergevingsgezind’ als het om het koningshuis gaat: ‘Het maakt na tientallen van desinformatie ineens niet zo gek veel meer uit wat ze in de oorlog deden. Dat de koning dat vijfenzeventig jaar later omfloerst toegeeft is meteen historisch en dapper en reden om het instituut direct weer aan de borst te drukken.’

Biografie over Wilhelmina

Benieuwd naar wat de echte rol van koningin Wilhelmina was tijdens de Tweede Wereldoorlog?

Lees de biografie van historicus Gerard Aalders die uitkwam in 2018.

Recensie op Bol.com:

(Wilhelmina Geeft een ontluisterend beeld van het werkelijke leven van de oude Koningin, ze was zeer ongeduldig, aan haar mening, door haar eenmaal ingenomen, mocht nooit getornd worden hoe fout en krom ook zij was de baas door God op deze positie geplaatst. Al haar stress trachtte ze weg te werken met forse doses Pervitine -methamfetamine. Toch verbaast dit briljante boek me niet, echt eerdere schrijvers over Koningin Wilhelmina putten zich uit in loftuigingen en helden verering en gelijk tussen de regels door kon je als goed lezer ook de andere, minder leuke zijde van Wilhelmina voelen.
Een zeer aan te bevelen boek!)

2 gedachten over “Van Roosmalen over ‘oorlogsheld’ Wilhelmina”

  1. Lucas Graver

    Goed verhaal en zo had ik het ook gelezen bij Aalders. Ik begreep de hausse van Oranje programma’s niet de afgelopen weken op tv. Inhuldiging van die, troonsafstand van die en die vreselijke ‘slijmerige’ serie Willemien weer eens. Man, hoe kun je de geschiedenis oneer aan doen?

  2. Piet van Zon

    Ik begrijp niet waarom Willem-Alexander geprezen wordt om de woorden over zijn overgrootmoeder. Het zou gepaster zijn als hij zou afrekenen met die bandiet van een grootvader van hem.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *