Ons koningshuis duurste van Europa

Met een prijskaartje van krap 350 miljoen per jaar, behoren de Oranjes tot de duurste monarchen van Europa. Alleen de Britse vorsten vragen meer voor hun diensten: zo’n 450 miljoen euro. Dat gezegd, wordt die som in Groot-Brittannië door zo’n 60 miljoen ‘onderdanen’ opgebracht. In Nederland wordt de rekening gedeeld door slechts 17 miljoen mensen, bijna vier keer zo weinig.

Het Republikeins Genootschap presenteert vandaag een lang verwacht onderzoeksrapport over de kosten van het koningshuis. Hoofdonderzoeker René Zwaap van tijdschrift De Republikein stelt dat bovenop de officiële van 59,4 miljoen euro zo’n 285 miljoen geteld moet worden.

De vraag is of de Oranjes alle vergoedingen wel nodig hebben. Het Nederlandse koningshuis is niet alleen een van de duurste, ook een van de rijkste van Europa, zo stelt Zwaap. Hij schat het totale vermogen van de Oranjes op zo’n 12 miljard. Zakenblad Quote en het Amerikaanse Forbes kwamen in eerdere berekeningen op lagere bedragen maar lieten steeds de aandelenportefeuille van Willem Alexander en zijn familie buiten beschouwing.

Alle cijfers uit het rapport zijn nu te zien op Kostenkoningshuis.nl

 

 

 

2 gedachten over “Ons koningshuis duurste van Europa”

  1. De aandelen zitten in Stichtingen. Juridisch is het Koningshuis geen eigenaar, maar wel praktisch.

    Scheelt ook veel belastingen.

    Jan Rood

  2. Pingback: Welke landen hebben nog een koningshuis? De 27 enorme democraten!?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *