Troep na koningsdag

Koningsdag: alles moet, niets mag

Winkels die hun schappen moeten leegruimen. Omwonenden die hun huis alleen via de achterdeur in mogen. Een demonstratieverbod in het centrum. En zo’n 150 scherpschutters om de sfeer te bewaken. Koningsdag belooft weer een gezellig volksfeest te worden.

De scherpst mogelijke veiligheidsmaatregelen; je ontkomt er tegenwoordig niet meer aan bij grote publieke evenementen. Zo is ook in Tilburg op 27 april code rood (of zou het voor de gelegenheid Oranje heten) afgeroepen als het koningspaar de stad aandoet voor een volgende aflevering in hun jaarlijkse promotietour.

Bestudeer je de APV (Algemeen Plaatselijke Verordening) en het feestplan van de gemeente, dan kom je echter al snel tot de conclusie dat het de Brabantse gastheer niet alleen om veiligheid te doen is. Ook de vormelijkheid – zeg het ideale plaatje – speelt een rol: tijdens koningsdag draait het om de koning en het in stand houden van het Oranjesprookje. Tegengeluid, laat staan demonstranten, zijn niet welkom. Of in ieder geval, niet zichtbaar welkom. Tilburg heeft 2 plekken ingeruimd om te demonstreren; die protestveldjes echter liggen ver buiten het centrum. Uit het zicht van de NOS-camera’s die vooral een gezellig volksfeest moeten registreren.

Demonstratie
Republikeinen, en anderen die bezwaar maken tegen het miljoenenfeestje en de schaamteloze PR-truc van de Oranjes, die wel hun mening kenbaar willen maken, mogen alleen als individu in de ‘binnenste veiligheidsring’; het is toegestaan om een bord omhoog te houden (maar dan wel binnen de afmetingen zoals door het rijk bepaald).

Zoveel eisen, dat tart iedere vorm van vrijheid van meningsuiting. Daarmee zoekt de Oranjeclub mogelijk meer de grens op dan het handjevol demonstranten in Tilburg.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *