Koning is én blijft buiten formatie

Democratie is soms lastig.

Zo duurde het maar liefst 225 dagen voordat kabinet Rutte III gevormd was.

Voor sommigen reden om maar weer terug te verlangen naar de bemoeienis van een ongekozen staatshoofd..

Sorry, meneer Kelder.. Een commissie van wetenschappers maakt nu gehakt van dat verlangen in een uitgebreide evaluatie van de kabinetsformatie:

‘ De Koning hoort niet in een positie te worden gebracht dat hij een politieke keuze dient te maken bij de vorming van een kabinet, wanneer de fractievoorzitters in gebreke blijven die keuze te maken. Het is aan de fractievoorzitters en de fracties om zo’n politieke impasse te vermijden en zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor de vorming van een kabinet. ‘

Met andere woorden:

Politici neem zélf je verantwoordelijkheid en verschuil je niet achter een koning.

Voor de totstandkoming van het rapport spraken de wetenschappers met een groot aantal betrokkenen waaronder de fractievoorzitters in de Tweede Kamer.

Het ziet er dus naar uit dat de koning ook in de toekomst buiten de kabinetsformatie blijft. Goed nieuws voor alle republikeinen en democraten in Nederland!

Langste formatie ooit?

Tot slot nog een fun fact:

Het wereldrecord formeren is al enkele jaren in handen van onze zuiderburen. Het duurde daar maar liefst 541 dagen voordat Kabinet Rupio I gevormd was.

En raad eens wie een politieke rol speelde in die formatie:

Albert II, koning van België (93-13)

 

 

1 gedachte over “Koning is én blijft buiten formatie”

  1. “De Koning hoort niet in een positie te worden gebracht dat hij een politieke keuze dient te maken bij de vorming van een kabinet, wanneer de fractievoorzitters in gebreke blijven die keuze te maken.”

    Maar deze zin is totaal onjuist. Het zich laten benoemen voor de rest van zijn leven als staatshoofd neemt hij wel terdege een politieke beslissing! Het \Nederlandse volk krijgt immers geen enkele kans om hun eigen kandidaat te kiezen, maar dan bijvoorbeeld voor slechts vier jaar. Mocht de gekozene zich misdragen gedurende die tijd, dan kan hij/zij worden afgezet. Met het huidige staatshoofd kan dat niet.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *