Is de aarde een slavenplaneet?

Het NRG is een beweging van kritische Nederlanders.
Om die reden krijgen wij nu en dan boeken aangereikt om daarover een recensie te schrijven over boeken die eveneens de pretentie hebben kritisch te kijken naar onze samenleving. Ditmaal het boek dat in de titel is genoemd en is geschreven door Aad Orgelist, uitgegeven door Aspekt, ISBN: 978-94-6153-388-3.

Orgelist schetst een voor mij onthutsend beeld van de maatschappelijke ontwikkeling van de afgelopen 30 jaar. Privatisering zonder na te denken over de maatschappelijke effecten, politieke onnozelheid, de ruimte die is geschapen voor de graaiers. De PvdA die zijn veren afschudt en de komst van het neo-liberalisme geen millimeter in de weg legt. Dat grijpt natuurlijk zijn kans in een redelijk egalitaire samenleving. Die is inmiddels om zeep gebracht.

Tot zo ver de kracht van het boek. De analyse. Dan. Hoe dan?

Orgelist verzuipt in filosofische beschouwingen over wat WIJ allemaal zouden moeten doen. Voorts: Wat er structureel dient te veranderen. Ik ben het daar van harte mee eens. Alleen, noch de analyses, noch de oplossingen leiden tot de vereiste actie, die nodig is om het neo-liberalisme de nek te breken. Die laatste conclusie trekt Orgelist niet. De subtitel:denkrichtingen enz. dekt de inhoud van het boek.

Mijn advies: doe er wat mee.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *