ingezonden brief van NRG-lid Henk Pijning

NRG bedankt,

Brede interesses en een ontspannen levensstijl voorkomt dat ik van veel onderwerpen het naadje van de kous weet. Een marginaal fenomeen als de Nederlandse monarchie; ach het zal wel. Het leek mij prettig voor mensen met een laag zelfbeeld. Zij kunnen zich identificeren met een koning en meesurfen op zijn pracht en praal. Best, ik gun hen die mystieke ervaring. Of het nu voor The Voice, Maria, Ajax, of een koning is. Of iemand nou huilend van vreugde op het St. Pieter plein staat, of met hetzelfde extatische gevoel op de Koolsingel zijn urine laat lopen omdat Feyenoord kampioen word. Een beetje in de war, maar niet iets om je druk over te maken.

Totdat de relativering ophoudt. Als zelfs onze serieuze media met het toekomstige koningspaar gaan dwepen, dan is het geen folklore meer. Het dwong mij tot nadenken. Conclusie: er zijn historische, intellectuele, religieuze, morele, genealogische, politieke en pedagogische redenen om de monarchie af te schaffen.

Ik zal kort uitleggen wat ik met bovenstaande opsomming bedoel:
· Historisch; Nederland was een republiek, de Oranjes waren militaire leiders, de eerste koning van Nederland was Louis Napoleon.

· Intellectueel; hoge adel en intellectuele potentie hebben niets met elkaar te maken. De kans daarop lijkt mij, door gearrangeerde huwelijken, zelfs lager en dat blijkt.

· Religieus; aan die reden heeft het huwelijk met Maxima een einde gemaakt. Je speelt het spel volgens de regels, of je schaft het af.

· Moreel, een onschendbare koning zal omringd worden door dwepers en intriganten. Een hof vraagt om schandalen. Geen wonder dat ook door onze Koninklijke familie scheve schaatsen worden gereden. Zij zijn een slecht voorbeeld voor onze moraliteit.

· Genealogisch; waarschijnlijk heeft de familie geen enkel druppeltje ‘Willem van Oranje’ bloed.

· Politiek; de koning kan nooit voldoende gestript worden van zijn macht om in een democratie te passen. In de 2de plaats vind ik de kosten voor het bovenvermelde ‘prettige gevoel’ onevenredig.

· Pedagogisch; geen kind gun je het om op te groeien met de wetenschap dat je beter bent dan anderen. Dat je koning/koningin moet worden, onafhankelijk van je wensen of talent. Dat je zal leven onder het vergrootglas van de gemeenschap. Om levenslang omringd te worden door jaknikkers. Alleen door een wonder wordt zo’n kind geen vreemd mens, treft geen vreemde partner, waarmee het, door een derde wonder op rij, geen vreemde nakomelingen zal krijgen.

Niets van dit soort gedachten komen via de grote media tot mij. In tegendeel, het kluitjesvoetbal van de Nederlandse pers is te saai om aan te zien. Van links tot rechts, iedereen is op dezelfde manier vol lof over de monarchie. Politici doen hetzelfde. Er leken geen opinievormers te zijn die over dit onderwerp een redelijke mening wilden uitspreken. Tunnelvisie! Dat wat positief klinkt wordt breed uit gemeten, dat wat negatief is, genegeerd. Zelfs zonder te liegen kan je zo van iedereen een held maken. Toen kwam Thomas van der Dunk op de radio, eindelijk een spetterende golf in tegengestelde richting van de modderstroom. Door hem ben ik lid geworden van het NRG en wat blijkt: ik ben niet alleen. Nu hoor ik ook bij een clubje. Het koningshuis zou verbinden, voor mij doet het NRG dat, en een stuk goedkoper. Voor 15 euro per jaar krijg ik mijn mystieke extase. NRG bedankt.

Waverveen, Henk Pijning

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *