Hoe Republikeins is Nederland?

Gerrit van Malkenhorst

De actualiteitenrubriek EenVandaag heeft in het kader van het bedankfeest voor Beatrix haar opiniepanel eind januari gevraagd naar de populariteit van het koningshuis. Na de diverse vragen over de waardering van de individuele Oranjes werd ter afsluiting ook de vraag voorgelegd “Moet Nederland een monarchie blijven of een republiek worden”?.

In de TV-uitzending werd naar voren gebracht dat de populariteit van Beatrix “torenhoog” was. Het vertrouwen in Willem Alexander als koning eindigde op 79%. Op de laatste vraag werd echter in de uitzending zelf niet ingegaan. Reden voor mij om daarvoor eens naar de EenVandaag website te gaan. Het resultaat op de staatsvorm-vraag wordt daar weergegeven in een score per provincie. Daaruit blijkt dat 20-30% voor een republiek is, terwijl 3-16% aangeeft dat niet te weten of geen mening te hebben. Het meest monarchistisch is de provincie Overijssel (monarchie 84%, republiek 12%, weet niet/geen mening 5%). Het meest republikeins zijn de provincies Zeeland (61%; 23%; 16%) en Limburg (64%; 29%; 7%). De enquete werd ingevuld door 21.000 panelleden.

Het feit dat ondanks de kennelijke waardering voor de Oranjes zo’n groot aantal mensen uiteindelijk kiest voor een Republiek geeft aan dat ons republikeinse streven gedragen wordt door een groeiend deel van de Nederlandse bevolking.

Het resultaat van de Eenvandaag enquete kunt u op de Eenvandaag website bekijken. U kunt aan de rechterzijde met de pijltjes door de enquetevragen lopen. Mocht dat niet lukken dan kunt u hier het kaartje monarchie/republiek vinden.

2 gedachten over “Hoe Republikeins is Nederland?”

  1. Kwam met 15 jaar na Amsterdam en woonde de kroning van Beatrix bij , ehemalig west-Duitsland was niks voor mij en vraag mij nu 2019 met bijna 55 jaar of bepaalde dingen zoals het wietbeleid niet gevolg zijn van toen en dat je wel meer keuzes kunde maken ?

  2. Mijn heer, alles wat goed is en vredig last het zo.
    U houd van oorlog ,u wilt graag ruzie
    Zie de zwarte Piet oorlog.
    En nu de discriminatie. Was er een beetje nu heel veel.
    Stop die onzin .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *