Denemarken snijdt in salaris koninklijke familie

Deense politici willen snijden in de salarissen van de koninklijke familie. Het kan niet zo zijn dat alle kleinkinderen van de koning een uitkering ontvangen, zo vinden zij.

Op dit moment krijgen nog wel alle kleinkinderen van Margrethe II een jaarlijkse bijdrage uit de staatskas, maar ‘simple mathmatics’ bepalen dat dat niet langer zo kan doorgaan, aldus parlementariër Jan E. Jörgensen. “Anders hebben we straks honderden prinsen en prinsessen die we moeten onderhouden.”

Hiermee legt Jörgensen een fundamenteel probleem van het systeem van erfopvolging bloot. Door het ambt van staatshoofd in handen te geven van een “uitverkoren” familie, lopen de kosten exponentieel op.

Ook in andere landen met een monarchie, zoals het Verenigd Koninkrijk, steekt dit probleem de kop op. Tijdschrift Independent schrijft deze week dat de Britten een voorbeeld moeten nemen aan de Denen, en haalt in dat betoog een onderzoek aan dat uitgevoerd werd door onze zusterorganisatie Republic. Uit dit onderzoek bleek dat de kosten van de Britse monarchie veel hoger liggen dan officieel naar buiten wordt gebracht.

In Nederland is al eerder gesneden in het aantal leden van het koninklijk huis dat een uitkering krijgt. Toch lopen ook hier de kosten van de monarchie flink uit de hand. Het NRG bereidt zich voor op een vervolgonderzoek naar de verborgen kosten van het koningshuis.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *