De week van de monarchie ?

Het begon op zaterdag 23 april met een succesvolle ledenvergadering in Nijkerk. In Limburg werd die dag een twee-pagina groot interview met Hans Maessen gepubliceerd. Op woensdag verzorgde Anjo Clement een lezing voor de afdeling Brabant van de D66 jongeren in Tilburg.

Verder in de week kon je de radio of tv niet aanzetten of je werd overspoeld met uiterst belangrijk nieuws over “het huwelijk”. De donderdagse pers stond weer bol van huwelijksfeiten; hoe zou “de jurk” er uit zien, zou “de kus” net zo betoverend zijn als die van Lex en Max?

Op donderdag ook vertrokken Jack Jan Wirken en Peter Posthumus naar Londen om daar deel te nemen aan het Europees Republikeins Congres. Een verslag daarvan zal Peter deze week geven.

Op vrijdagmorgen zat ondergetekende al om half zeven met een bak koffie bij de telefoon om een interview te geven op BNR. Humberto Tan moest daarin toegeven dat oranje toch echt gewoon een kleur is als alle andere. En; wanneer twee miljard mensen aan de buis gekluisterd zijn, zijn vier miljard dat dus niet.

Zaterdag 30 april was Nationale Braderie- en Kleedjesmarktdag. ’t Schijnt dat Beatrix populairder is dan vorig jaar. Maar dat is natuurlijk relatief, hooguit toont het aan dat ‘het volk’ nog minder vertrouwen heeft in haar opvolger.

Het dagblad Trouw bracht die dag een artikel onder de titel: ‘Hoe lang juichen we nog’. Hierin pleit filosoof Hans Dijkhuis voor de gekozen koning. Hij zegt: ‘Geef de gekozen koning een termijn van vijf jaar. Daarna is hij weer burger’. Leuk idee, maar wel een beetje gedateerd, hij baseert zijn idee namelijk op de Germaanse traditie voor bepaalde tijd een hoofd te kiezen door hem op het schild te heffen. Beste meneer Dijkhuis, zo iemand noemen we in het tijdperk van electronische schilden een president!

’t Was me dus het weekje wel. Maar het leverde wel een stormloop aan aanmeldingen op!!

Leo Verhoef

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *