De Vlucht van de Oranjes – verslag

Ruud van Diemen (vice-voorzitter NRG)

Zaterdag 18 januari was het dan zover.

Een werkgroep van het Nieuw Republikeins Genootschap onder leiding van Boudewijn ‘t Hart en Ger Beukenkamp heeft in korte tijd een huzarenstukje uitgehaald. Het was kort dag, maar de datum van 18 januari was niet zomaar gekozen.

Na een warm onthaal van Koning Willem I in november 2013 op het strand van Scheveningen werd het jaar ingeluid waarin Nederland 200 jaar monarchie viert. Tijd voor een tegengeluid uit het republikeinse kamp, want wie even verder kijkt dan zijn neus lang is weet dat Nederland van traditie eigenlijk geen monarchie is, maar dat we de eerste echte republiek waren. En wie de geschiedenis net even iets beter kent, weet dat de Oranjes ons een aantal keren ontvlucht zijn. Tijd dus voor het naspelen van de vlucht van de Oranjes.

Niet de minste namen hebben meegewerkt aan de totstandkoming van deze dag:
Thomas van der Dunk, Max Pam, Daniela Hooghiemstra, Dorine Hermans, Gerard Aalders, Don Duyns en Ger Beukenkamp schreven de teksten voor de acteurs. En dat laatste bonte gezelschap kwam omstreeks 14.00 uur aan op het Lange Voorhout in Den Haag om voor de allerlaatste keer ons land te ontvluchten. Maar eerst werd de pers en het volk toegesproken. Lees hier verder…

Bekijk op Youtube het videoverslag van de Oranjevlucht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *