RG LAAT VAN ZICH HOREN OP KONINGSDAG
Morgenochtend bezoekt Willem Alexander met zijn familie de Noordelijke stad Groningen voor zijn verjaardag. Het Republikeins Genootschap is zoals ieder jaar bij Koningsdag aanwezig langs de route om een stevig tegengeluid te laten horen. Tot op heden hebben enkele tientallen leden – en een groot aantal sympathisanten uit de stad – zich bij het verzet aangesloten. Het is niet toegestaan om te demonstreren in de binnenstad tijdens Koningsdag; om dit verbod te omzeilen verspreiden de republikeinen zich onder het publiek om hun mening te verkondigen.
Het RG verzamelt in een woning van een van de leden in het centrum van Groningen. Vandaar uit zullen de republikeinen zich langs de route verspreiden. De meeste festiviteiten vinden morgen plaats op en rondom de Grote Markt.
Die aandelen Shell, die heeft hij wél!
Koningsdag belooft een stuk onrustiger te worden dan andere jaren; behalve het RG zijn ook veel anderen op de been die het bezoek van de koning willen gebruiken om aandacht te vragen voor de schade als gevolg van aardbevingen door gasboringen van Shell en de NAM.
De RVD lijkt in de keuze voor Groningen zich behoorlijk in de vingers te hebben gesneden. Een groeiend aantal noordelingen voelt niets voor een bezoek van de koning aan de stad omdat hij een van de grootaandeelhouders is in het Brits-Nederlandse oliebedrijf. Daarmee zijn de Oranjes ‘aandeelhouders in ellende’, zo stelt het RG.
RVD bij voorbaat in de verdediging
Om de spanningen te verminderen, tekende de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) vorige week op de site van het koninklijk huis bekend dat Willem Alexander zelf ‘geen aandelen in “koninklijke” bedrijven bezit’. Het is zeer uitzonderlijk dat de RVD ingaat op het vermogen van de koning. De stelling wordt door het RG onderuitgehaald (lees hieronder meer over het rapport ‘Kosten van het Koningshuis’), net als door een groot aantal financieel specialisten. Zéér vermogende particulieren en bedrijven hebben hun aandelen doorgaans niet op naam op een rekening geparkeerd, maar beheren hun investeringen via stichtingen en zogenoemde buitenlandse offshore-accounts. Dit juist om vragen van het publiek te voorkomen en inzicht in hun kapitaal te maskeren.
Groningen een vesting
Om protesten buiten het oog van de camera’s te houden, is de beveiliging in Groningen afgelopen dagen enorm opgevoerd. Vele duizenden politieagenten zijn opgetrommeld om het Oranjebezoek in goede orde te laten verlopen. Gemeenteraadsleden beklaagden zich eerder al over de enorme kosten die aan het twee uur-durende tripje van Willem Alexander verbonden zijn. Ook horecaondernemers roerden zich en stellen géén verhoogde omzet te kunnen draaien, maar juist gehinderd te worden door het circus rond de Oranjes. |