BNN Radio 1 – Eenenalland

BNN Radio 1

Eenenalland

11 juli 2009

Door Hugo Beunder.

mp3 downloaden (rechtermuisknop, opslaan als)

BNN heeft in het kader van experimentele radio twee programma’s waarin een nieuw land ontworpen wordt. Dit land heet Eenenalland. De start is het kiezen van de staatsvorm. In debat Hugo Beunder van het NRG die de republiek propageert, Jan Ilsink van de Communistische Partij van Nederland die het Cubaanse model verdedigt en Koos Smit, vice-voorzitter van de Bond van Oranjeverenigingen die de monarchie propageert.

Het ging allemaal wat snel en het is lastig om in een paar minuten veel zinnigs te zeggen. Bovendien staat het NRG niet voor één specifieke staatsvorm. Na eerst besproken te hebben dat ik een beetje het Duitse model als voorbeeld zou nemen verzochten ze me telefonisch twee uur voor de uitzending toch het model van de VS te nemen. Het ging ten slotte om een soort gedachtenexperiment en in 20 minuten moet het een beetje eenvoudig blijven. Mijn idee was dan het model van de VS een beetje als leidraad te nemen maar ik ben echt geen fan van een exacte copie van dat model. De presentatrice probeerde me nog een beetje in die rol te duwen.

Dit doet me wel realiseren dat je als voorzitter altijd goed moet blijven opletten wat de standpunten van het NRG zijn en die uitdragen. Maar daar kan altijd wat van eigen opvattingen doorheen sijpelen. Ik durf wel te zeggen dat mijn opvattingen uitgaan van democratische principes, het volk dient te bepalen wat er gebeurt, de vorm daarvan is bespreekbaar.

Als gedachtenexperiment voor een nieuw land was deze uitzending, waarin ik een direct gekozen president propageer, wel aardig. Deze moet dan m.i. wel minder macht hebben dan nu in de VS, het parlement moet meer macht hebben. Maar dat is ook maar een mening…..

Ach, de hoofdzaak was duidelijk te maken dat het in ieder geval geen monarchie moet zijn. Ik hoop dat ik weer iemand heb kunnen overtuigen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *