Beeld en geluid start online reeks over koningshuis

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid presenteert, naar aanleiding van de verlenging van de gelijknamige tentoonstelling, de online videoreeks Leven met Oranje. Vier deskundigen, Astrid Kersseboom, Pieter Klein Beernink, Anjo Clement en Huub Wijfjes, kiezen uit het immense audiovisuele archief van Beeld en Geluid hun favoriete Oranjefragmenten om ze vanuit hun vakgebied toe te lichten. Astrid Kersseboom trapt donderdag 13 februari af met een aflevering over privémomenten. Hoe privé zijn de ‘intieme beelden’ die we in documentaires over het koningshuis zien?

Twee keer per week, op maandag en donderdag, verschijnt een nieuwe aflevering van Leven met Oranje op beeldengeluid.nl/levenmetoranjeonline. In de 18 afleveringen van de reeks komen zeer uiteenlopende facetten van het leven van en mét ons koningshuis naar voren.

NOS-presentator Astrid Kersseboom werpt een blik op drie generaties koningskinderen en geeft een inkijkje in privémomenten van de koninklijke familie.
Telegraaf-royaltykenner en -verslaggever Pieter Klein Beernink belicht de taken van het Koningshuis en het effect ervan. We zien prinses Beatrix en prins Willem-Alexander op veertienjarige leeftijd hun eerste officiële taak verrichten. Anjo Clement, voorzitter van het Nieuw Republikeins Genootschap, belicht in zijn fragmentkeuze misstanden rond het koningshuis en legt aan de hand daarvan uit waarom het Koninklijk Huis volgens hem niet meer zou moeten bestaan. Mediahistoricus Huub Wijfjes benadrukt het eeuwige spanningsveld tussen taak en privé van het Koninklijk Huis en de rol van de media hierin. Zo toont hij bijvoorbeeld de eerste multimediale gebeurtenis in 1898 met de inhuldiging van Wilhelmina.

Oranje in Beeld en Geluid
Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum heeft de opdracht om zijn collectie van ruim 800.000 uur audiovisueel materiaal voor een zo breed mogelijk publiek beschikbaar te maken. Dat doet het instituut onder andere door in de tijdelijke tentoonstellingen en online dossiers een deel uit die collectie centraal te stellen. Het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden was aanleiding om de honderden uren aan materiaal over het Koninklijk Huis te presenteren in de tentoonstelling Leven met Oranje, en nu in de gelijknamige online reeks.

De tentoonstelling Leven met Oranje is nog tot en met 1 juni 2014 te zien bij Beeld en Geluid, vanaf 17 april aangevuld met amateurvideo’s die zijn ingezameld bij de actie Mijn Band Met Oranje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *