Beatrix en de Kerstman.

Eerste kerstdag tussen twaalf en twee.

De Paus als herder met zijn Urbi et Orbi vanaf het balkon voor de gelovigen op het St. Pietersplein en verderop de gehele wereld, ook de kinderen. De herder sprak de gelovigen toe met zorg voor de wereld, maar ook met aandacht voor de omwentelingen in Noord Afrika. Zijn zegen in onze eigen taal heeft menig gelovige in Nederland goed gedaan.

Albert van België, vriend van de Belgen, met aandacht voor de slachtoffers en nabestaanden van het drama in Luik. Ook de helpers en vrijwilligers alle lof en dankbaarheid van hun Koning. Een woord van dank voor de militairen in Afghanistan. Albert heeft de mensen, zijn Belgen, toegesproken. Vlamingen en Walen wij horen bij elkaar, laten wij het jaar goed beginnen.

Beatrix heeft zich nu ontpopt als een activist voor natuur en milieu, en dat doet ons goed. Als toekomstig burger, na de monarchie, kan ze met een aardig vermogen goed werk verrichten voor moeder aarde, de planeet waar zij zoveel zorg om heeft. Het was meer een milieutoespraak voor alle dagen van het jaar, een kersttoespraak van de gemiste kansen. Andre Kuipers, het drama van Alphen aan de Rijn en niet te vergeten onze meiden en jongens in Afghanistan. En valt er niets te zeggen over de veranderingen in de Antillen ?

De toespraak was vooral zelfspraak. Er was zoals gewoonlijk veel afstand tot de mensen, en daar gaat het met kerstmis niet om. De meiden en jongens in Afghanistan zaten met aandacht te kijken en luisteren, maar helaas geen woord van dank en licht aan de horizon van hun koningin. Ook de landgenoten op de Antillen wachten vergeefs op wensen voor de toekomst in hun eigen nieuwe provincies.

Eva Jinek’s TV presentatie stond in het teken van de vrijwilligers. De toespraken van Leon Winter, Mark Rutte en Edith Schippers waren van hoog kerstgehalte en de meiden en jongens in Afghanistan kunnen de toespraak van Beatrix nu vergeten.

De Kerstman staat dicht bij de mensen en brengt hoop voor de toekomst. De Kerstman spreekt de mensen zelf aan en heeft voor iedereen aandacht. Kerstmis is het feest van het kind in de kribbe en het licht in de duisternis. In Nederland is nog veel duisternis, mensen in armoede zien uit naar het woord en gebaar van hun koningin en vragen haar aandacht. Helaas moeten ook zij vergeefs wachten op woorden van hoop en het licht in hun duisternis. De koningin heeft voor hen ook de Kerstman nog niet gezien.
Maar er is hoop voor de mensen die geloven in eerlijkheid en onbaatzuchtigheid van de mensen onder elkaar. Daar is geen koningin tegen opgewassen. Een koning kan alleen op grote hoogte een eigen positie boven het volk verdedigen. Albert daalt af naar de mensen. De Paus komt naar de mensen toe. De toespraak van Beatrix, was geen toezien naar het licht, maar stond in het teken van klimaat en aarde, koningin bij de gratie Gods, maar zo heeft God het met Kerstmis niet bedoeld.

De monarchie is er voor de koningen, de republiek voor de mensen en de Kerstman. Een goed 2012 toegewenst.

Dirk Verbaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *