‘The Man Who Shouldn’t Be King’ (27/04)

De meeste kinderen gaan op een gegeven moment hun eigen weg in het leven. Zo niet de Britse Charles van Wales. Hij is op zijn 71ste nog steeds aan het wachten om zijn moeder op te volgen. Maar waarom eigenlijk? Wat maakt hem zo geschikt als het volgende staatshoofd van het Verenigd Koninkrijk?

De documentaire ‘The Man Who Shouldn’t Be King’ werpt een kritische blik op de Britse troonopvolger Prins Charles. Hoe onafhankelijk is hij? Wat doet hij met zijn huidige macht? Hoe kijkt zijn omgeving tegen hem aan?

Bekijk hier de gehele documentaire (43 minuten):

The Man Who Shouldn’t Be King (YouTube, Republic)

Op maandag 27 april vanaf 17:00 gaan de maker Graham Smith (Republic UK), Floris Müller (Republikeins Genootschap NL) en Olle Nykvist (Republikanska Föreningen SE) in gesprek over de docu.

Je kunt dit gesprek volgen via ons Youtube en Facebook kanaal. Ook kun je via de chat meediscussiëren en vragen stellen aan de panelleden.

De paneldiscussie wordt gevoerd in het Engels en is georganiseerd door de Alliance of European Republican Movements (AERM).

Lees ook: Wat is er mis met erfopvolging?

11 gedachten over “‘The Man Who Shouldn’t Be King’ (27/04)”

 1. Ja, mijn vriend zegt als er geen koningshuis is, dan heb ik geen vrije dag op Koninginnedag of koningsdag. Als het koningshuis maar geen corrupte gedoe is die vies, vuil, smerig of egoïstisch is mogen hun van mij wel bestaan. Zou zelfs zoals in sprookjes wel kabouters met hun willen maken. Het vaticaan is ook een koningshuis, kardinalen zijn de prinsen van God zoals de paus de vorst. Zouden hun ook kardinaal kabouters hebben…….

 2. Het snoeiharde argument tegen het erfrecht dat de Oranjes mythisch maakt, heeft een abstract en filosofisch karakter; de discussie hierover is daarom niet altijd en breed toegankelijk. Wat wel- hopelijk- de ogen kan openen zijn de astronomische bedragen die het koninklijk huis incasseert. Straks, in de post-corona tijdperk, wanneer de hand op de knip gaat, moeten wij laten zien dat de kosten voor de monarchie een veel betere bestemming kunnen krijgen: aan mensen die dreigen te verdrinken. De afschaffing van de monarchie moet het hebben van een economisch motief.

   1. Karolijne BAULAND

    In Nederland gaat het altijd over geld. De vraag is alleen hoe je dat in dit geval kunt vormgeven. Alleen maar grote bedragen met veel nullen voor de komma? Werkt niet. Aangeven wat een overheid nog meer met de gelden zou kunnen doen? Helpt een beetje.

    Aangeven wat er niet gedaan kon worden omdat het geld is besteed aan de monarchie? Helpt volgens mij wel; al 40 jaar geen verbetering van het gemiddelde inkomen, weinig tot geen fundamenteel wetenschappelijk onderzoek meer, aantoonbare verslechtering van het onderwijs en de zorg voor oude, zieke en zwakke mensen, bedroevende staat van Defensie en een parlement (volksvertegenwoordiging!) dat draait op kwetsbare technologie uit de jaren ’80 van de vorige eeuw.

    Met al deze zaken hebben wij, gewone burgers, nu en in de toekomst vrijwel zeker ooit te maken. Ik zou mijn bedrage aan de gemeenschap liever besteed zien aan voorzieningen dan ons allemaal ten goede komen, dan aan pracht en praal voor een paar uitverkorenen. En ik ben vast niet de enige.

 3. Eveline wijnhoud

  Onzin koningsdag geen vrij. Geef 5 mei een nationale feestdag is veeel belanrijker. Het koningshuis is een groot financieel theater hoort in de middeleeuwen thuis schandalig dat zij geen belasting betalen.

 4. Het gaat niet om corrupt, vies, astronomische bedragen.
  Dat zijn de gevolgen van een erfelijke opvolging en niet democratisch.

 5. Willem van Manen

  Natuurlijk moeten we van het koninklijk huis af, maar daar is in 2e en 1e kamer een ruime meerderheid voor nodig. Grote partijen wagen zich daar niet aan uit vrees om stemmen te verliezen.

 6. Zeer interessant om te zien hoe het er in het VK aan toegaat. Waar in Nederland de discussie rondom de monarchie vrijwel verstomd is, zal deze daar met koning Charles III hopelijk eindelijk op gang komen.

  ‘Mooi’ ook de vergelijking van hem met Trump, beiden wereldvreemde narcisten die denken dat ze boven de wet staan. Monarchisten roepen graag dat ze liever een koning hebben dan een president Trump, maar ik heb toch echt liever een president Trump dan een koning Charles.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *