De perikelen rond de kwestie De Roy van Zuydewijn tonen weer eens aan wat voor monstrum de monarchie is in de Nederlandse verhoudingen. Het koningshuis kan blijkbaar zonder problemen de veiligheidsdienst instrueren onderzoek te doen, zonder hier het parlement over te informeren.
Het parlement kwam onlangs bijeen om te vergaderen over het feit dat de koninklijke familie in staat was gebleken een veiligheidsdienst aan te sturen en af te sturen op een schoonzoon. Met dit debat werd weer eens duidelijke dat er van democratische controle inzake kwesties rond het koningshuis blijkbaar geen sprake is. Zelfs de premier spreekt zich op dit punt van de ene op de andere dag tegen.
In de kwestie De Roy van Zuydewijn moeten de waarheid en de democratische controle blijkbaar wijken voor de monarchie. Dit nog afgezien van de wijze waarop het persoonlijke leven van de Roy van Zuydewijn is geschaad.
De kwestie De Roy van Zuydewijn is dan ook een weer een voorbeeld waarin de ongecontroleerde macht van de monarchie zichtbaar wordt. In een democratie past het niet om één familie te hebben die ongecontroleerd naar eigen wens kan handelen.