30 april: geen kroning, geen koning – verdere activiteiten

Peter Posthumus

Het is duidelijk dat de majesteit en haar familieleden op hun strepen zijn gaan staan: abdicatie, inhuldiging op koninginnedag en daarmee basta. Wie verder nog iets van plan was die dag die doet zń best maar, vist achter het net of ziet het gras voor zijn of haar voeten weggemaaid.

Het tegendeel is waar. Temidden van de folkloristische archaísche hectiek zal een republikeins geluid klinken. Tegenover de kleur oranje wordt de kleur wit gesteld: de kleur waarin alle kleuren samen komen, de kleur van de keuze. Tegenover de inhoudsloosheid van het hoogste ambt en de inhoudsloosheid van het koningschap zal een drieledig republikeins statement gemaakt worden:

– op 29 april een inhoudelijk internationaal congres waarin de kritiek op nog bestaande monarchieén in Europa aan de orde is
– op 30 april een republikeins festival in de Balie aan het Leidseplein
– op 30 april eveneens een manifestatie (volksoploop) op het koningsplein wat voor de gelegenheid wordt omgetoverd in het witte plein

Er is werk aan de winkel Hoe meer werk er verzet wordt hoe meer er duidelijk zal worden dat de inhuldiging een overbodig ritueel is zonder toekomst. Komt allen, doe mee en draag bij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *