Wie wordt Republikein van het jaar 2019?

Elk jaar kiezen de leden van het RG een Republikein van het Jaar.

Dat was in 2018 Gerard Aalders vanwege zijn ‘buitengewone bijdrage aan de eerlijke geschiedschrijving over de monarchie‘. Aalders durft als een van weinigen – ondanks tegenwerking – kritisch over de Oranjes te schrijven.

Tweede in de race werd commentator en schrijver Marcel van Roosmalen die afgelopen jaar flinke kritiek uitte op de bijbaantjes van de Oranjes.

Arjen Lubach kreeg een eervolle derde plek. De cabaretier won de republikeinse prijs al eens in 2015 toen hij zich in zijn programma uitriep tot Farao der Nederlanden om het stelsel van erfopvolging belachelijk te maken.

Ook Maarten van Rossem (2016) en Youp van’t Hek (2017) wonnen de prijs al eens. Net als Joanna van der Hoek (2014) voor haar ‘Geen Onderdaan’ protest.

Binnenkort gaan we weer stemmen!

Iedereen is van harte welkom om mee te denken over geschikte kandidaten (maar alleen leden van het RG vormen een eindoordeel).

Wie denk je dat in 2019 Republikein van het Jaar moet worden?

Vanaf 16 november mogen leden van het Republikeins Genootschap stemmen via de nieuwsbrief. Op 7 december bepalen ze op de Algemene Ledenvergadering de definitieve winnaar.

UPDATE: Dit is de Republikein van het Jaar geworden!

10 gedachten over “Wie wordt Republikein van het jaar 2019?”

 1. Ik ben van mening dat Lubach,na de uitzending van zondag 17 nov jl , wederom de prijs moet verdienen made ook omdat hij de grootste publiciteit krijgt en daar door teven de uitstraling naar onze RG

 2. Arjen Lubach, zonder enige twijfel. Hij heeft een gefundeerde kritiek op het koningshuis en is hierin zeer consistent.

  Corjan Dammer

 3. Misschien Jan Dijkgraaf? Lees dagelijks zijn briefje van Jan aan:….op TPO .Daarin is hij soms kritisch over de oranjes.

 4. @ Meijer

  TPO? Ah, dat forum voor de boze witte ‘man’ ?
  Het is bekend dat in reactionaire kringen het Huis ook niet populair is …en dan ook nog soms ..
  Lubach Republikein 2019 !

  1. Zaandam
   Ook Lubach doet ‘soms ‘iets over de monarchie / oranjes. Dat doet Jan Dijkgraaf dus ook…….
   Dat ‘Forum voor boze witte man’ is in dit verband totaal irrelevant…..

 5. Ik heb nog nooit zulke domme mensen gezien. Republikein van het jaar: what a Joke. Weet je wat de Republikeinse kliek in Frankrijk kost. Gebruik je verstand voor zover aanwezig.

  Gerhard Reker

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *