Vrijheid van Meningsuiting genegeerd in Zeeland

Lex Moen – mede namens Boudewijn ’t Hart en Rina de Bruin

politie in de fout

Op dinsdag 19 mei 2015 zijn Boudewijn ’t Hart en Lex Moen afgereisd naar Zeeland, om daar samen met Rina de Bruin, een Zeeuws lid van onze vereniging, aktie te gaan voeren bij een bezoek van Willy en Maxi aan o.a. Sas van Gent en Breskens.

In Sas van Gent ben ik naar de ingang gelopen van het museum waar het hoge gezelschap aan zou komen, maar ik werd meteen opgevangen door een agent die me sommeerde door te lopen naar een speciaal demonstratieterreintje. Ik heb hem vriendelijk verteld dat ik niet demonstreerde, maar gebruik maakte van mijn recht op vrije meningsuiting, artikel 7 van de Grondwet, maar daar had hij geen boodschap aan. Een foto die ik van hem wilde maken trachtte hij af te weren maar is wel gelukt. Ik zei hem dat ik niet wilde vertrekken waarop hij me de aanzegging deed om weg te gaan. Ik dacht: Goh, wat laat die man de zaak escaleren. Maar ik weigerde natuurlijk, waarop hij er een collega bij riep, die mij om identificatie vroeg. Terwijl hij mijn gegevens noteerde kwamen intussen Willy en Maxi aan, en miste ik ze daarmee. De agent vroeg met hoeveel we waren en of we nog meer van plan waren. Ik heb hem netjes verteld dat we maar liefst met zijn drieën waren, de overige twee ergens anders, en dat we ook nog naar Breskens zouden gaan. “Dan zal ik dat doorgeven aan de collega’s in Breskens”, zei hij. Ik heb hem geantwoord dat dat me gezellig leek.

In Breskens werden we direct opgevangen door twee agenten die vroegen waar het met dat bordje heenging. Ze hadden gehoord dat er ook in Sas van Gent republikeinen hadden rondgelopen. Zij hadden van hun commandant opdracht om spandoeken en bordjes tegen te houden. Ik heb wederom verteld dat we niet gingen demonstreren.
Boudewijn had ons bordje bij zich en zei dat we het recht hadden door te lopen, en dat hij dat ook ging doen waarop een van beide agenten het bordje afpakte (foto). We mochten het bordje weer afhalen wanneer we weggingen.Bij het passeren van de auto’s van Willy en Max zijn we met onze rug naar de weg gaan staan. Daarna beneden aan de dijk nog een tijd gestaan en, heel opvallend, leuke gesprekken met voorbijgangers gehad.
De bevolking reageert heel wat volwassener op ons dan de wat spastische overheid.

Na afloop appelgebak en koffie in Terneuzen. Ik kan iedereen aanraden een volgende keer mee te gaan, het is ronduit leuk, en nuttig. Geef je op bij thart@republikeinen.nl

Intussen heb ik ook een gesprek gehad met de Provinciaalse Zeeuwse Courant. Misschien komt er nog een stukje in de krant. En dit krijgt natuurlijk een vervolg. Ik heb al een kamerlid aangeschreven en vind dat er verdere aangifte gedaan moet worden.

Leve de Republiek!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *