Steun monarchie daalt onder jongeren

Jongeren zien de monarchie steeds minder zitten, dat blijkt uit onderzoek van Ipsos in opdracht van de NOS. Ook over de gehele linie is het koningshuis de afgelopen tien jaar minder populair geworden.

Verschil tussen jongeren en ouderen

In 2007 bleek nog 70% van de jongeren (18-34) enthousiast over de Oranjes, in 2019 is dat nog slechts 55%, een krappe meerderheid.

Als de steun onder jongeren in dit tempo blijft dalen, is over een aantal jaar in deze leeftijdscategorie geen meerderheid meer voor de monarchie.

Ouderen (55+) blijken nog wel steevast fan van de monarchie. In deze leeftijdsgroep is maar liefst 80% aanhanger van het koningshuis.

Oubollig, ondemocratisch en te duur

Waarom zijn jongeren steeds minder fan van de monarchie?

Als belangrijkste argument noemen de respondenten de kosten van het koningshuis, vorig jaar in een onderzoek geraamd op 345 miljoen euro. Daarmee zijn de Oranjes het duurste vorstenhuis van Europa.

Ook het ‘oubollige’ karakter van de monarchie speelt een rol. Koekhappen op Koningsdag spreekt blijkbaar niet meer zo tot de verbeelding.

Tot slot hebben jonge Nederlanders kritiek op erfopvolging. Waarom zou je staatshoofd moeten worden omdat je uit een bepaalde familie komt?

Onbekendheid met de republiek

Tegelijkertijd is er veel onbekendheid met de republiek als staatsvorm. Volgens onderzoeker Van Heck associeren jongeren een republiek vaak met Amerika en Trump. Het Duitse model (met een ceremonieel president) of het Zwitserse model (republiek zonder staatshoofd) zijn veel minder bekend.

Bij het Republikeins Genootschap willen we daar uiteraard graag verandering in brengen. Daarom publiceren we de komende maanden een serie artikelen met veelgestelde vragen over monarchie en republiek. Ook onderzoeken we de mogelijkheid om een serie voorlichtingsfilmpjes op YouTube te crowdfunden.

2 gedachten over “Steun monarchie daalt onder jongeren”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *