Spanjaarden eisen referendum over de monarchie

Honderdduizenden Spanjaarden eisen een referendum over de monarchie, na (vermeende) corruptie van de Spaanse koninklijke familie. Eerder bleek uit een peiling al dat een meerderheid in het land een republiek als staatsvorm verkiest.

Smeergeld uit Saoedi-Arabië

Het Spaanse hooggerechtshof lanceerde in juni een onderzoek naar de handel en wandel van de Spaanse oud-koning Juan Carlos I, zo bericht onder andere de Spaanse krant El País (Engelse versie). Hij wordt ervan verdacht bijna 100 miljoen euro smeergeld uit Saoedi-Arabië te hebben aangenomen.

Waar burgers bij corruptie veroordeeld kunnen worden door een rechter, blijkt dat bij een (voormalig) monarch bijzonder ingewikkeld. Onder andere Ada Colau, burgemeester van Barcelona, pleit mede daarom voor een referendum over de republiek. Net als bijna 250.000 ondertekenaars van een petitie.

Peiling: Meerderheid Spanje voor een republiek

Eerder dit jaar bleek al uit een peiling van onderzoeksbureau Sínaptica dat een kleine meerderheid (52%) van de Spanjaarden een republiek met een gekozen staatshoofd verkiest boven een monarchie. Bijna 60% van de Spaanse burgers vindt dat een referendum over de kwestie noodzakelijk is.

5 gedachten over “Spanjaarden eisen referendum over de monarchie”

  1. Wij hadden vroeger een mannetjeshert die heette ook Bram, hij was de baas over de andere hertjes, dus wij hadden ook een Bram prive dan.

  2. Ger de Vries

    Een referendum over hier ter lande levende identiteit fraudeurs – ze zijn immers niet van Nassau en al helemaal niet van Oranje – is niet mogelijk sinds de afschaffing van alle referenda! En zo wordt deze belastingontduikers in stand gehouden! Ik kijk reikhalzend uit naar de Spanjaarden en Catalanen!
    Weg met alle lieden die dieren vermoorden als hobby hebben.

  3. Kijk eens terug naar RTL-nieuws van 4 augustus 19:30. Het vertrek van Juan Carlos wordt aangegrepen om er een reclamespot voor de Oranjes aan vast te monteren. Fraude, omkoping, verrijking, misbruik, affaires; nee, dat is in Nederland, in tegenstelling tot veel andere monarchieën, gelukkig nog steeds geheel ondenkbaar. Dit was een goed voorbeeld van lakeienjournalistiek.

  4. Het benoemen van Ada Colau *burgemeester van Barcelona” als voorbeeld vind ik niet prettig. Zij is lid van een semi-communistische partij, genaamd Podemos en sinds haar aantreden is het een anarchistische chaos in Barcelona.

    Jan Rood

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *