See you in court! – dank voor alle steun

“We zijn er!”. Een berichtje van campagnemanager Bram op de late zondagmiddag. De laatste bijdragen voor onze crowdfunding zijn net verwerkt en de teller staat op krap een kwart ton. Bijna vijf duizend euro meer dan de begrootte 20.000 die we denken nodig te hebben om advocaten en een rechtsgang te financieren in onze zaak over de macht van de koning.

Ja, we zijn er. Maar tegelijkertijd gaat het nu pas echt beginnen. Met onze goedgevulde oorlogskas kunnen we de monarchie bevechten op een van zijn meest fundamentele punten. Als het meezit, krijgen we al meteen na een gesprek met de staat gelijk. Maar mocht dat niet het geval zijn, dan gaan we door tot aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EVRM). Zo’n vervolg kan mogelijk jaren duren. Maar daar zijn we klaar voor, dankzij uw bijdragen.

De crowdfunding – en in het bijzonder de snelheid waarmee we ons gevraagde bedrag hebben opgehaald en de diversiteit aan donateurs – maakt volgens mij een aantal zaken duidelijk. Allereerst zie ik een grote waardering voor de ingezette verandering in de opzet van onze organisatie van traditionele meer naar binnen gekeerde vereniging naar een moderne beweging die voortdurend van zich laat horen in het publieke debat met aansprekende campagnes en inzet op een continue benadering van politiek en media.

Een beweging is ook een stuk toegankelijker dan een besloten club. Dat laat de inzamelingsactie eens te meer zien: de helft van het opgehaalde bedrag is gestort door niet-leden, gewone Nederlanders die zich misschien niet in al onze republikeinse standpunten kunnen vinden (of meteen op de ledenlijst van het RG wensen te staan) maar die wel net als wij af willen van een specifieke eigenschap van de monarchie: die van de enorme invloed van de koning in de rechtszaal.

Afgelopen week hebben we als RG door onze actie meer dan ooit aandacht gekregen in de media. Alleen al op woensdag 23 september, de dag waarop we onze crowdfunding-campagne publiekelijk maakten, hebben onze advocaat Ewout Jansen en ik zo’n 15 interviews gegeven. Over de rechtszaak natuurlijk, maar ook over het RG en afgeleide zaken als de steun voor de republiek, de mediacode en de enorme kosten voor de instandhouding van de monarchie. We hebben de voorpagina van het Algemeen Dagblad ‘gehaald’ en alle regionale edities van de krant, Trouw, Het Reformatorisch Dagblad en een groot aantal actualiteitenprogramma’s op radio en televisie, van De Nieuws BV van BNN/Vara op Radio1 en EditieNL van RTL Nieuws tot praatprogramma Jinek en SBS Shownieuws. Ik ben er van overtuigd dat we de aandacht van de media met onze gang naar de rechter kunnen vasthouden en dat we tegelijkertijd in het debat verder de diepte in kunnen over onze standpunten.

We zijn er nog niet. Maar desondanks wil ik als voorzitter van het RG toch al mijn dank uitspreken voor de geweldige tussentijdse score en diegenen die hierin hebben bijdragen: Bram van Montfoort, voor zijn enorme toewijding en kennis en ervaring op het gebied van campagnevoering, Ewout Jansen die afgelopen weken in de weer is geweest om onze zaak voor te bereiden en de juridische onderbouwing in begrijpelijke Nederlands te vertalen, het bestuur van het RG en de leden voor hun steun. Maar bovenal ook al die anderen die bijgedragen hebben om een rechtsgang mogelijk te maken.

We gaan vooruit met het RG. We gaan vooruit in Nederland. Leve de republiek.

4 gedachten over “See you in court! – dank voor alle steun”

 1. Veel succes! Als niet Nederlandse kan ik niet begrijpen hoe een volk dat als progressief en democratisch wil voorkomen en bovendien van natuur oh zo zuinig en nuchter is! Nog steeds de monarchie toejuicht en tolereert!!!
  Tijd dat Nederland echt met de tijd meegaat, wat dat betreft…

 2. En nu is het woord aan onze advocaat Ewout Jansen! Ik heb hem ontmoet bij de laatste vergadering van de RG en heb het volste vertrouwen in hem. Veel succes.

 3. Het Oranje Zwartboek zou verplichte literatuur moeten zijn op alle middelbare scholen in Nederland totdat de republiek echt wordt uitgeroepen.

 4. Ik ben tegen de monarchie,want monarchie en democratie passen niet bij elkaar,want er is sprake va een staat in een staat, want de monarchie heeft eigen wetten en regels.
  Ondanks alles is de monarchie populair bij het Nederlandse volk. Dit heeft te met het feit dat het volk geen kennis van historische achtergrond heeft. Bovendien zijn ze verkeert geinformeerd, omdat ze denken dat het hebben van monarchie veel geld naar binnen brengt door handelscontacten.

  Wat betreft miljoenen uitkeringen die betaald worden aan Maxima, koning en volgend jaar aan Amalia is oneerlijk,want meerderheid van het volk in Nederland leeft in armoede. Bovendien wordt er bezuinigd in de samenleving. Het gaat slecht in het onderwijs, gezondheidszorg, arbeeidsmark etc. Maar alleen een familie ten onrechte krijgt enorm veel geld. Bovendien weet Maxima hoe ze het geld kan gebruiken,omdat haar broer in Argentinië kan ook ervan profeteren van het geld van Nederlandse belasting betalers!?

  Om de monarchie af te schaffen moet het volk goed geinformeerd worden ,bewust gemaakt worden over de gang va zaken, het volk heeft geen goede argumenten. Dit is een taak van de politieke partijen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *