Republikeinen: ‘Over 20 jaar geen monarchie meer’

Het koningschap in Nederland heeft zijn langste tijd gehad. In ieder geval als je de nieuwe voorzitter van het Republikeins Genootschap Floris Müller mag geloven. Volgens Müller is het, bij een groeiende roep om democratische vernieuwing en transparantie, onhoudbaar om een instituut als het koningshuis in stand te houden. Hij verwacht dat de Oranjes uiteindelijk in een referendum door de bevolking weggestemd worden.

Floris Müller werd op 12 september op de Algemene Ledenvergadering van het Republikeins Genootschap in Utrecht met een meerderheid van stemmen gekozen tot nieuwe voorzitter. En in die nieuwe functie blaast Müller al meteen hoog van de toren. Volgens de republikein lopen vooral jongeren niet meer warm voor de Oranjes en groeit kritiek op het ondemocratische karakter van het koningshuis. “Tot op heden overleeft de monarchie bij schimmigheid en leugens, dat is bij een groeiende roep om democratische vernieuwing en transparantie onhoudbaar”, aldus Müller.

In zijn bewering wijst Müller op onderzoek van EenVandaag uit 2019 waaruit blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders af wil van de politieke rol koning. “De Oranjes willen hun macht en riante privileges absoluut niet afgeven en daarom verwacht ik dat het tot binnen 20 jaar tot een confrontatie zal komen waarbij de monarchie per referendum wordt afgeschaft”, aldus Müller. Komende jaren verwacht Müller dat politieke partijen, die zich volgens hem tot op heden redelijk afzijdig houden over zaken die de monarchie aangaan, zich onder publieke druk meer gaan uitspreken over misstappen van de Oranjes en inconsistenties in onze monarchie.

Müller, die eerder actief was als woordvoerder en secretaris van de republikeinen, is met 40 jaar naar eigen zeggen een jongeling binnen het RG, maar zijn kandidatuur past volgens hem bij de visie van de republikeinen: “We willen ons presenteren als een frissere en jongere beweging.” Het genootschap is volgens hem bezig met een transitie van een traditionele vereniging naar een moderne belangenorganisatie. “Daarin richten we ons meer op politieke lobby, onderzoek en online acties om de brede bevolking te benaderen”, aldus Müller. Hij neemt het stokje over van Hans Maessen onder wiens leiding het Republikeins Genootschap (RG) fuseerde met het Nieuw Republikeins Genootschap (NRG) en twee jaar terug een groot onderzoek gepresenteerd werd naar de kosten van het Koningshuis. Maessen kreeg landelijke bekendheid nadat hij bij de troonsbestijging van Willem Alexander in 2013 op de Dam aangehouden werd omdat hij tegen de monarchie protesteerde. De politie gaf later aan dat het om een vergissing ging.

Het RG heeft op dit moment ruim 10.000 volgers. Maar volgens Müller is dat maar een klein deel van het daadwerkelijke aantal republikeinen in Nederland. “Alle onderzoeken laten zien dat krap 25 procent van de Nederlanders een voorkeur heeft voor een republiek – vergelijkbaar met het aantal verstokte Oranjefans. Alleen hoor je die tweede groep veel meer dan de mensen die een verandering van onze staatsvorm ambiëren”, aldus Müller. Volgens de nieuwe voorzitter van de republikeinen dienen de media hun verantwoordelijkheid te nemen. “Het gaat nog te veel over de franje van het koningshuis terwijl de zwijgende meerderheid – die in alle onderzoeken aangeeft geen mening te hebben over de monarchie – juist gediend is bij informatie.”

3 gedachten over “Republikeinen: ‘Over 20 jaar geen monarchie meer’”

  1. Het moet een machtige “machine” zijn die het koningshuis uit de wind houdt en beschermt tegen alles wat het ook maar even kan doen wankelen. Het is voor mij niet te bevatten hoe een deel van de bevolking verblind is door de schone schijn, tierelantijnen en klatergoud dat koningshuis heet. Erg is dat de “koninklijken” zélf hierdoor wegkomen met alles en bovendien elk jaar nog een megafortuin in de schoot geworpen krijgen.
    Wat ons, Republikeinen, altijd wordt verweten is dat we jaloers zijn en dat een president méér of evenveel kost.
    Persoonlijk zou ik geen uur willen ruilen met een von Amsberg, ik zou me kapot schamen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *