Republikeinen bijeen in Zweden

Dit weekend werd de achtste editie gehouden van de internationale vergadering van de Alliantie van Europese Republikeinse Bewegingen (AERM) in het Zweedse Värserås. Behalve een afvaardiging van het Nederlandse NRG waren ook republikeinen aanwezig uit Groot-Brittannië, Noorwegen, Denemarken, Spanje en gastland Zweden.

Enkele landen in Europa doen het beter dan andere alleen omdat ze een koningshuis hebben. Moderne monarchieën sterken niet alleen internationale handelsrelaties maar trekken ook vele honderdduizenden toeristen. Tijdens de bijeenkomst van de AERM werd het eens te meer duidelijk dat koningshuizen in Europa dezelfde ‘argumenten’ gebruiken om hun positie te legitimeren. Die meerwaarde is niet hard te maken en in de praktijk vrij gemakkelijk met logica onder uit te halen, concludeerden de republikeinen.

Zweedse kroon

Gastland Zweden kent een grote republikeinse beweging. Enkele tienduizenden republikeinen hebben zich aangesloten bij Republikanska föreningen. Sinds vorig jaar heeft het land zelfs een eigen jeugdbeweging; lidmaatschap bij die jongerenclub is gratis. Keuze voor Värserås als congreslocatie was overigens niet geheel toevallig; op deze plek eiste de Zweedse kroon enkele honderden jaren terug de macht op over het Scandinavische land.

Kosten koningshuis

In een reeks werkgroepen spraken de aanwezigen onder meer over campagnetechnieken en strategieën om het republikanisme onder de aandacht te brengen. Daarnaast kwam het internationale rapport van de club ter sprake over de kosten voor Europese koningshuizen. Voor het Nederlandse deel van het onderzoek haalde het NRG vorig jaar in twee succesvolle crowd funding-campagnes geld op.

Volgens hoofdredacteur René Zwaap van De Republikein die het onderzoek naar de Oranjes vormgeeft, heeft zijn team afgelopen maanden veel bruikbare tips gekregen. Hiermee moet het mogelijk worden om een secuur beeld te geven van de handel en wandel van de kroon.

Ook de Britten, die het voortouw nemen in het onderzoek, zeggen spectaculaire bevindingen te hebben. Eerste cijfers wijzen uit dat de kosten voor de vorsten in Buckingham Palace vele malen hoger liggen dan via officiële kanalen wordt gerapporteerd. Het internationale verslag moet in december op hetzelfde moment door alle republikeinse organisaties gepresenteerd worden.
Volgend jaar komt de internationale republikeinenclub bijeen in Londen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *