Recht op erfopvolging

Recht op erfopvolging

In de tweede helft van de middelbare school was ik sterk politiek bewust, discussieerde er op los en verbaasde me ook toen al over de uitzonderingspositie van het koningshuis. Een positie die feitelijk is gebaseerd op het recht van erfopvolging, afgedwongen gedurende een lange periode van veel geweld en ten koste van veel leed voor de toenmalige Nederlanders. Maar toch niet meer in 2011?

Jarenlang heb ik me heel boos gemaakt over het koningshuis, omdat ik niet begrijpen kon waarom zij anders zouden zijn: waarom leefden ze niet gewoon als wij in een huis in een straat en betaalden ze niet gewoon belasting en gingen niet gewoon op de fiets naar de slager voor een paar onsjes gehakt? ‘Omdat wij van oudsher gehecht zijn aan het koningshuis en hun inzet voor ons land waarderen’, wordt dan gezegd. Me hoela, voor mij geldt dat dus niet, omdat ik principieel niet geloof in rechten die van de geboorte in een bepaald milieu kunnen worden afgeleid.

Maar goed, het ziet ernaar uit dat op niet al te lange termijn de volgende telg in de oranjedynastie zich ‘geroepen voelt’ om de troon over te nemen. Willem Alexander zou een echte vent van deze tijd zijn als hij dat nou eens niet zou doen: geen gedoe meer, lekker aan de slag met een eigen bedrijfje, bijvoorbeeld een B&B in Argentini√ę, en aan niemand meer hoeven vragen wat wel en niet mag.
Eerlijk gezegd klinkt het als een sprookje, als ik het teruglees, maar toch, misschien gebeurt het ooit, misschien zelfs wel heel snel. Zonder hoop vaart niemand wel, toch?

In de loop der jaren maakte de boosheid plaats voor kwaadheid, tot ik me realiseerde dat het vooral onmacht was die me dwarszat: met mijn kwaadheid kon ik namelijk niets, behalve erover praten met medestanders.
Gelukkig heb ik manieren gevonden om mijn onmacht te kanaliseren, bijvoorbeeld door me aan te sluiten bij het Nieuw Republikeins Genootschap. Ik ben er (nog?) niet erg actief: volg de ontwikkelingen en lees de artikelen.

Boos of kwaad ben ik niet meer zo, ook omdat ik ervan overtuigd ben, dat de bewoners van ons land binnen niet al te lange tijd tot actie zullen overgaan. Voor Willem Alexander ligt hierin een historische kans om geschiedenis te schrijven: de troonopvolger die het recht op erfopvolging afschafte!!

Leo Clijsen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *