Politiek president minst populair

Een republiek met een politiek president zoals in Frankrijk of Amerika is niet populair onder Nederlandse republikeinen. Een ruime meerderheid geeft de voorkeur aan een republiek met ceremonieel staatshoofd (zoals in Duitsland), dat blijkt uit een peiling van het Republikeins Genootschap.

Republiek met ceremonieel staatshoofd

Op de vraag ‘wat voor staatshoofd wil je in een Nederlandse republiek?’ stemde 57% voor een republiek met ceremonieel staatshoofd. De president heeft in zo’n geval voornamelijk ceremoniële functies en geen of weinig politieke invloed. Duitsland wordt vaak als voorbeeld genoemd van dit model.

Leestip: Pleidooi voor een ceremonieel president

Republiek zonder president ook populair

Verrassend als tweede eindigde een republiek zonder president (23%) – een relatief onbekende staatsvorm momenteel gebruikt in Zwitserland. Lees voor een uitgebreidere uitleg het pleidooi voor dit unieke model.

Klein verschil tussen leden en sympathisanten

Bij zowel leden als sympathisanten bleek een ceremonieel staatshoofd de populairste keuze. Er waren kleine onderlinge verschillen:

Voorkeuren onder leden van het Republikeins Genootschap:
– Geen (21,3%)
– Ceremonieel (60,7%)
– Politiek (14,8%)
– Anders (3,3%)

Voorkeuren onder sympathisanten van het Republikeins Genootschap:
– Geen (24,3%)
– Ceremonieel (54%)
– Politiek (18,6%)
– Anders (3,1%)

Beter onderzoek is nodig (EenVandaag, NOS)

Deze cijfers tonen aan dat relatief weinig actieve Nederlandse republikeinen (momenteel 4632) pleiten voor een politiek president, terwijl dit door opiniepeilers wel wordt voorgeschoteld als hét alternatief voor de monarchie.

Het Republikeins Genootschap pleit (mede) daarom voor een representatiever onderzoek naar de politieke voorkeuren voor een republiek of monarchie.

3 gedachten over “Politiek president minst populair”

  1. Gerrit de Wit

    Relatief weinig actieve Nederlandse republikeinen (momenteel 4632) pleiten voor een politiek president, terwijl dit door opiniepeilers wel wordt voorgeschoteld als hét alternatief voor de monarchie. De opiniepeilers doen dat vanuit een visie om de bevolking angst aan te jagen voor dat alternatief (een politiek president). Daardoor blijft de “steun” richting koningshuis in stand en kunnen de Oranjes blijven genieten van hun privileges. Beter ware het, het Zwitserse model aan te bevelen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *