Marcel van Roosmalen Republikein van het Jaar

Schrijver en columnist Marcel van Roosmalen is door de leden van het Republikeins Genootschap (RG) verkozen tot Republikein van het Jaar. Van Roosmalen wordt door de republikeinen geroemd om zijn heldere stellingname tegen het koningshuis en het aankaarten van affaires rond de Oranjes in zijn bijdragen in de media.

Van Roosmalen kreeg een absolute meerderheid van stemmen in de stemming voor de Republikeinse prijs tijdens een vergadering die al in december gehouden werd, zo maakte het RG vandaag bekend.

Prijsuitreiking 8 februari

Op zaterdag 8 februari krijgt de schrijver tijdens de nieuwjaarsborrel van het genootschap een trofee en een geldbedrag van €1.000 uitgereikt. Het is de zesde keer dat de republikeinen de prijs uitreiken.

Die eer ging eerder naar Joanna van der Hoek (2014), Arjen Lubach (2015), Maarten van Rossem (2016), Youp van ’t Hek (2017) en Gerard Aalders (2018).

Kritiek op de media

Vicevoorzitter en woordvoerder van het genootschap Floris Müller stelt dat Van Roosmalen In zijn bijdragen ‘doorgaat waar andere opiniemakers bezwaren tegen de Oranjes uit betamelijkheid staken. Daarmee houdt hij discussie over de wenselijkheid van een monarchie in Nederland op gang en blijven ernstige misstapen van leden van de koninklijke familie onder de aandacht.’

Volgens Müller wordt ernstige kritiek op de Oranjes ‘door de meesten in de media nog als not done beschouwd. Het blijft veelal bij losse flodders waarbij achteraf gesteld wordt, dat fouten er toch eigenlijk allemaal wel een beetje bij horen.’

Bernhard Jr.

Afgelopen jaar ging Van Roosmalen in zijn bijdragen voor nrc.next en de radio-uitzendingen van de Nieuws BV van BNNVARA meermaals in op misstappen van de leden van de Koninklijke familie. Zo stelde de columnist bij het uitlekken van nieuws over de honderden huizen die Prins Berhard jr. in en om Amsterdam bezit dat ‘hij geen prins is, maar gewoon een ordinaire huisjesmelker.’

Daarnaast kraakte hij als een van de eersten de jarenlange onterecht ontvangen vergoeding voor onderhoud van het paleismeubilair en de verkoop van de kunstcollectie van Prinses Christina aan verzamelaars in het buitenland na diens overlijden. Ook de miljoenenkostende verbouwing van Huis ten Bosch kon op weinig sympathie van Van Roosmalen rekenen.

Schoothondje

De republikeinen reikten dit najaar ook de prijs uit voor ‘Schoothondje van het Jaar’ aan Mark Rutte als ‘de meest schaamteloze Orangist van Nederland.’ De VVD’er kreeg al vier keer eerder die titel van het RG omdat hij volgens de republikeinen ‘meebuigt met de kroon en een aanhoudende vraag om meer openheid over kosten, belastingconstructies en invloed van de kroon van de hand wijst.’ Zo stelde Rutte op vragen van de pers dit jaar over de onterechte miljoenenuitkering aan paleismeubels dat hij ‘ook niet precies wist hoe het zat. Maar dat is ook de bedoeling.’

3 gedachten over “Marcel van Roosmalen Republikein van het Jaar”

  1. Jan Heesters

    Marcel van Roosmalen is een uitstekende keuze voor de Republikein van het jaar maar is het niet mogelijk om mensen postuum als Republikein van het jaar voor te dragen. Ik denk hierbij dan in eerste instantie aan Hans Gruijters (oud-minister, politicus en bestuurder) hij is een van de weinigen die ooit zijn nek heeft uitgestoken voor de vorming van een Republiek in tegenstelling tot de meeste kontlikkers die in Den Haag vertoeven.

    1. Bram Van Montfoort

      In principe is de verkiezing bedoeld om huidige inspanning voor de republiek in het zonnetje te zetten, maar u kunt het uiteraard voorstellen op de ledenvergadering!

  2. Pingback: Marcel van Roosmalen – Op campagne met oranje | Niets is geheel waar, en zelfs dat niet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *