Oranje onder vuur.

De eerste aflevering van de vierdelige TV-serie “Oranje onder vuur” was een waardig opvolger van de serie “Schavuit van Oranje”. Ook nu weet Tomas Ross feiten op een meesterlijke manier te vervlechten met fictie zodat wij denken: ‘zie je wel!’.

IJkpunt is de gebeurtenis in Apeldoorn op 30 april 2009. Afwisselend zien we Beatrix in haar studietijd (waarin zij de nodige -amoureuze- ervaringen opdeed), haar kennismaking met Claus, de verwikkelingen rond de troonsopvolging en de periode van Beatrix als koningin. Vooral de beelden waarin haar relatie tot Claus wordt belicht zijn ronduit ontroerend.

Haar functioneren als koningin wordt duidelijk gemaakt. In tegenstelling tot haar moeder is zij de keiharde manager met een uitgebreide dossierkennis. Hierin is zij in niet geringe mate beïnvloed door haar grootmoeder Wilhelmina. Ook de affaires rond Greet Hoffman, de escapades van haar vader en Lockheed hebben bij Beatrix de overtuiging doen ontstaan dat zij het koninklijke roer helemaal moest omgooien.

Eén zin, zowel Wilhelmina als Juliana in de mond gelegd, zal me zeker bijblijven: ‘een Oranje vlucht niet’. Ik denk dan aan 1567, 1795 en 1940…….

Het sublieme van de verteltrant van Tomas Ross is dat iedereen, republikeinen èn monarchisten, met genoegen naar de beelden kunnen kijken. Deze eerste aflevering smaakt in ieder geval naar meer. Stem daarom de komende drie maandagavonden rond tien uur af op Nederland 1.

Leo Verhoef

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *