Opnieuw Machangulo

Willem gaat op ontwikkelingshulp

Het verlangen van kroonprins Prins Willem A. naar een tropisch eiland heeft voor nogal wat problemen gezorgd. De fractievertegenwoordigers van grote partijen vergaderden middagen lang. Kranten staan er bol van. Diverse premiers en ministers bogen zich over de kwestie alsof ze daarvoor gekozen zijn, alsof er niets anders aan de hand is, alsof dit ook maar enig belang dient.

En de prins? De prins weet van geen kwaad. Hij doet aan ontwikkelingshulp en hij doet dit in het gezelschap waarin hij zich thuis voelt: valutahandelaren, managers van hedgefunds etc. Precies degenen die deze wereld over de rand van een financiële afgrond probeerden te duwen.

Wat dit laatste aangaat past de wijze waarop prins willem A. aan ontwikkelingshulp doet in de 200-jarige traditie van zijn geslacht. Deze traditie begon immers met koning Willem 1 die zichzelf onnoemelijk verrijkte aan de hand van Nederland en de staat der Nederlanden bij zijn dood achterliet in financiële ontreddering.

Net zoals zijn voorliefde voor Afrika. Zijn grootvader ging er op jacht en splitste de Nederlandse staat ook al een mislukt vastgoedproject in Oost-Afrika in de maag. Zijn vader werd er geboren en deed er ook al aan ontwikkelingshulp.

Nee, de prins valt niets te verwijten. Ook al vliegt hij veel, een hoogvlieger is het niet, eerder een brave borst die braaf en op tijd zijn rekeningen betaalt. Jammer genoeg doet hij dit aan dubieuze projectontwikkelaars. Aan suspecte en onduidelijke tussenpersonen in de wereld van het vastgoed met bankrekeningen in een belastingparadijs.

Ook dit valt hem, de prins, niet te verwijten. Wat is er mis met een paradijs? Hij weet van de prins geen kwaad.

Daarom is prins Willem A. ook precies degene die ongeschikt is om in Nederland staatshoofd te worden. Alleen al om het feit dat hij met een dubieus vastgoed projectje in staat is de goegemeente van Nederlandse politici eindeloos bezig te houden.

Nee, Willem, NEE. Hierbij nogmaals de oproep tot een kleine grondwetswijziging. Wanneer er in Nederland een gekozen staatshoofd komt zijn we van een hoop gelazer af. En Willem A.?
Willem gaat op ontwikkelingshulp.

Peter Posthumus

Naschrift van de redactie: Peter Posthumus schreef deze bijdrage n.a.v. een publicatie in de Volkskrant: Kabinet deed ‘stiekum’ over betaling Oranje’s.

Hierin wordt duidelijk dat

a. er nog steeds zaken niet openbaar worden gemaakt,

b. Oranje nog steeds gebruik maakt van belastingparadijzen en

c. het Machangulo-gezwel nog steeds doorwoekert.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *