NRG zamelt geld in om de Koningsspelen vrijwillig te maken

Het Nieuw Republikeins Genootschap zamelt geld in voor een campagne rondom de Koningsspelen. De spelen zijn een vorm van promotie voor de monarchie, stelt voorzitter Hans Maessen, en zouden dus beter door de Oranjeverenigingen kunnen worden georganiseerd. Op die manier kunnen leerlingen ook niet meer via de leerplicht worden gedwongen om mee te doen. Het NRG hoopt via deze crowdfundingpagina voldoende geld op te halen om haar campagne te financieren.

“Tijdens de jaarlijkse Koningsspelen volgen Nederlandse basisscholen een programma bestaand uit een gezamenlijk ontbijt en een spelletjesdag. Onder het mom van ‘samen bewegen’ wordt zo het Koningshuis in het zonnetje gezet.

Leerlingen van een school die meedoet aan de Koningsspelen zijn leerplichtig en mogen dus niet thuisblijven. Ook scholen worden onder druk gezet om mee te doen. De vele brieven die organisator Richard Krajicek en staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen vorig jaar stuurden, gaven veel directeuren en directrices de indruk dat de Koningsspelen ook voor scholen verplicht is.

En dat terwijl propaganda voor de monarchie helemaal niet op scholen thuishoort. We hebben in Nederland een club speciaal voor dit soort gelegenheden: de Oranjeverenigingen. Als zij de Koningsspelen voortaan organiseren, worden scholen niet overbelast en zijn kinderen niet leerplichtig.

Het NRG wil daarom dat de leerplicht voor 22 april 2016 wordt opgeschort. Op die manier kunnen ouders hun kinderen thuishouden als zij niet mee willen doen aan de koninklijke propaganda. Daarnaast willen we dat plaatselijke Oranjeverenigingen de organisatie van de Koningsspelen overnemen van scholen, zodat die hun tijd en aandacht kunnen besteden aan goed onderwijs – en aan sportdagen en andere activiteiten.

Om dit te bereiken haalt het NRG geld op via een crowdfundingcampagne. Met dit budget kunnen gemeenteraden worden benaderd, scholen worden voorgelicht en ouders begeleid in hun protest.”

Ook doneren? Ga naar Indiegogo en help onze campagne op weg!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *