KONINGSDAG 2017
Republikeinse borrel Tilburg ‘Willem IV: niet hier!’
Het NRG heeft tijdens Koningsdag in Tilburg rond 27 april een serie acties gepland om protesteren tegen de monarchie en aandacht te vragen voor het republikeinse gedachtengoed. Onder de noemer ‘Willem IV: niet hier!’ wil het NRG niet alleen leden maar ook lokale sympathisanten betrekken. Leden van het NRG en sympathisanten zijn tijdens het koninklijke verjaardagsfeest welkom voor een borrel in ‘het republikeinse hoofdkwartier’ in het Duvelhok, Sint Josephstraat 133, 5017 GG Tilburg, op loopafstand van de geplande route van de koning.
Postercampagne
In aanloop naar koningsdag zullen bestuursleden van het NRG samen met vrijwilligers posters uitdelen aan omwonenden langs de route. Het is de bedoeling dat deze posters op 27 april achter de ramen gehangen worden tijdens het koningsfeestje. Met de actie wil het NRG lokale sympathisanten betrekken in een demonstratie tegen de monarchie. Daarbij geeft de postercampagne het genootschap de mogelijkheid om in de dagen voor koningsdag met buurtbewoners in gesprek te gaan over de standpunten van het NRG.
Republikeinse borrel
Op koningsdag zelf zijn leden van het NRG en sympathisanten welkom in cultureel centrum ’t Duvelhok, op loopafstand van de koninklijke route. Vanaf 10 uur in de ochtend wordt in dit republikeins hoofdkwartier, dat ter beschikking gesteld is door een lid van het NRG, een borrel aangeboden.
Eenmensacties
Ook tijdens de rondgang van de koning door de textielstad wil het NRG afkeer tegen de monarchie kenbaar maken. De Algemene Plaatselijke Verordening (APV) zoals die is opgesteld voor Koningsdag stipuleert dat er niet gedemonstreerd mag worden in het centrum van Tilburg. Het NRG wil dit voorschrift omzeilen door eenmensacties langs de route. Dit bleek afgelopen jaren in andere steden wél mogelijk.
Werelden
Willem Alexander en zijn gevolg reizen dit jaar per trein naar Tilburg voor de verjaardag van de koning. In de ochtend heeft de stad een reeks evenementen georganiseerd waar de monarch en zijn gezin aan voorbij worden geleid. Het centrum van Tilburg is verdeeld in een reeks zogenoemde ‘werelden’ waar niet alleen over de historie en cultuur van de stad verteld wordt, maar ook over ‘Nederlandse waarden’, aldus het gemeentebestuur.
Kosten
De twee uur durende rondwandeling door het centrum van de textiel stad heeft overigens wel een prijskaartje. Vorig jaar betaalde gastheer Zwolle ruim zes ton aan het koningsfeestje, de provincie betaalde in 2016 300.000 euro en daarbovenop werd nog eens 25.000 euro uit het potje openbaar beheer van het rijk gehaald voor de oranjevertoning. De vraag is of dat dat alle kosten zijn; uitgaven van de koninklijke stoet zelf worden veelal bij een groot aantal ministeries weggezet. De kosten voor inzet van de ‘koninklijke trein’ worden niet bekend gemaakt door de NS.
Meedoen?
Bent u lid van het NRG of sympathisant; dan bent u op 27 april van harte welkom in het republikeins hoofdkwartier ’t Duvelhok vanaf 10:00 uur. Wilt u meehelpen met onze postercampagne of hebt u zelf een idee om het republikeins gedachtegoed tijdens koningsdag te vertolken – laat het ons dan weten.
Meldt u bij Boudewijn ’t Hart