Koning in crisis. De trip van Willem-Alexander.

Beste heer Rutte,

Ik richt me tot u, omdat u verantwoordelijkheid neemt voor het handelen van de koning. Zelf is het staatshoofd daartoe immers niet in staat. Zo blijkt eens te meer in deze Corona-crisis. Een tijdje terug kreeg ik een beeldspraak voorgelegd die zich goed leent voor een politieke vergelijking. Die van een kikker in kokend water: gooi je het beestje bij hoge temperatuur in de pan, dan springt het er meteen weer uit. Maar verhoog je de temperatuur beetje bij beetje, dan doet het niets. En wordt het arme dier dood gekookt.

Toen in maart – aan het begin van de Corona-uitbraak en even na de verplichte quarantaine – bekend werd dat de koning zichzelf een super-de-luxe jacht cadeau had gedaan, stelde u dat u daar niets over kon zeggen. Het protserige vaartuig was dan wel betaald met opgepotte miljoenen uit de jaarlijkse vergoeding die de monarch trouw van de burger ontvangt, maar het ging volgens u in het bijzondere geval om een ‘privé-aankoop’. En daar gaat u als premier niet over. En de gewone burger al helemaal niet.

Even later, nét nadat u via uw Minister van Justitie een boete had in gesteld voor de overtreding van de nieuwe Corona-regels, werden Willem-Alexander en Máxima gekiekt in Griekenland na een avondje tafelen in de buurt van hun kostbare vakantievilla. Op de foto stond het koninklijke paar arm in arm met een bevriende Sterrenchef. Dat mocht niet, berichtte u toen, en was bovendien ook niet zo handig. Maar, zo liet u via uw Rijksvoorlichtingsdienst weten, het delen van de vakantiefoto was een overtreding van de opgelegde Mediacode en daarmee minstens even fout. Ook toen, verlangde u geen verdere discussie.

Aan het begin van de zomer presenteerde het CPB zijn grauwe vooruitzichten voor onze economie. Nederland maakt een enorm smakkerd. Bedrijven vallen onherroepelijk om, mensen zijn hun baan niet zeker en de werkloosheid stijgt schrikbarend. In de berekeningen die u liet uitvoeren, dikt de staatsschuld aan tot zo’n 60 procent van ons BNP. Tegelijkertijd kwam naar buiten dat Amalia, als het aan u ligt, zichzelf de rijkste tiener van Nederland mag gaan noemen als ze vanaf volgend jaar 1,6 miljoen euro zakgeld overgemaakt krijgt. Wat is daar nou mis mee?, antwoordde u. Met dat geld kan de prinses zich in alle rust voorbereiden op het ambt dat ze naar verwachting over enkele tientallen jaren mag gaan vervullen. Of de kritische burger, nou eindelijk eens zijn mond kan houden; praten over Oranjegeld is niet chique en bovendien populistisch. Kappen, nou!

Enkele weken later was het échter, ondanks uw herhaalde verzoek om de monarch met rust te laten, alwéér raak. Na de presentatie van de diep-trieste miljoenennota en uw verklaring dat u niet langer in staat bent om het bedrijfsleven te redden met allerhande crisissubsidies, ontspoorde het debat over de begroting voor het Koningshuis. De Kamer ging niet mee in uw plan om de Oranjes een bonus te geven van 5 procent op hun toch al royale uitkering. Als het aan u ligt, krijgt Willem-Alexander als hoofd van de miljardairs-familie in crisistijd jaarlijks een miljoen euro, belastingvrij en exclusief onkostenvergoedingen. Evenveel als uw salaris en dat van collegae Macron, Merkel en Trump bij elkaar. Zonder verder commentaar.

Lastige politici, journalisten en de brede bevolking nemen echter geen genoegen met uw uitleg dat een koning nou eenmaal veel meer geld kost dan een ‘normaal staatshoofd’. U beloofde onderzoek, wetende dat die toezegging weinig voorstelt; volgend jaar verwacht u precies eenzelfde discussie met eenzelfde uitkomst. Een vervelend terugkerend puntje op de agenda, meer is het niet voor u.

U was gisteren niet aanwezig op het wekelijkse vragenrondje van de pers waarin De Jonge uitleg moest geven over de ‘gedeeltelijke lock down’, het sluiten van de horeca en het dringende advies om vooral niet te reizen. Misschien maar goed ook dat u onder het oog van de camera’s niet geconfronteerd werd met het nieuws over de vakantie van Willem-Alexander en zijn gezin. Het bericht levert namelijk alweer zoveel vragen op.

Het uiteenzetten van crisisbeperkingen voor de bevolking gaat u aardig af, de verdediging van de kosten voor en het gedrag van de Oranjes echter, daar hebt u steeds meer moeilijkheden mee. Extra pijnlijk in deze meest recente affaire, is dat u nota bene zelf de sleutels van het regeringsvliegtuig aan de Oranjes hebt gegeven: fijne vakantie! Als er vragen komen, los ik het wel op. Het tripje zou toch niet bekend worden.

Vraag ik me toch af, hoe u zich staande had gehouden; had u alle kritiek weer naast u neergelegd? En, in navolging van de monarch, verzocht om het commentaar nóg een keer in te slikken? Veel belangrijker nog, denkt u dat die oproep nog zin heeft?

Om terug te komen bij de beeldspraak van aan het begin van mijn schrijven – het borrelt inmiddels. Nog even en de kooktemperatuur is bereikt. En het is nog maar net de vraag of dat ons kikkerlandje dan dynamisch genoeg is om een sprong te wagen. Of dat we, verdoofd door eindeloze leugens, verzuipen in hypocrisie. Wat het ook wordt, grote kans dat u zich nog lelijk brandt. Als u niet eindelijk eens met verhelderende antwoorden komt.

29 gedachten over “Koning in crisis. De trip van Willem-Alexander.”

 1. De staf rondom dat oranjekoppel bestaat hoofdzakelijk uit ja-knikkers.
  Is er nu niemand die de oranje-arrogantie kan handelen?

 2. “We zien de reacties en die zijn heftig en raken ons”, dat is wat WA te zeggen had. De Oranjes staan volledig buiten de realiteit.
  Wat mensen in de samenleving raakt is (en vooral deze tijd) hun huis en haard kwijtraken en veelal uit “Zijn Naam”.
  Waar was WA toen velen het “heftig hadden” zoals bij de Toeslagenaffaire ?

 3. Leni de Witt Wijn

  Het wordt steeds gekker en de koning interesseert het niets wat er allemaal speelt. Hij komt nu terug vanwege de ophef maar niet omdat hij het zelf inziet als een bizarre aktie!
  Rutte had dit moeten voorkomen, had hem in dit geval duidelijk moeten maken dat het echt niet kan in deze tijd.!

 4. Robert Leeftink

  Vandaag lid geworden van het RG. Het Griekse Krisis staat voor schoksgewijze verandering. We zijn als land in krisis en laten we dat gebruiken om een meer op de internationale realiteit aansluitende staatsvorm te realiseren. Nu maar even doorpakken.

 5. Albert van Dam

  Als het inkomen van Willem Alexander vrijgesteld is van belastingen. Waarom geldt dat niet voor iedere Nederlander. Kan dit wel gehandhaafd worden t.a.v. de Europese wetgeving?

 6. Dhr Rutten is staatsrechtelijk verantwoordelijk voor de uitspraken van de vorst. Maar is dat ook zo voor zijn handelen? Als WA door rood licht rijdt krijgt hij toch echt een bekeuring, dus als hij zich onttrekt aan een niet-reisadvies is hij m i zelf verantwoordelijk

 7. Marion Withoff

  Ik vind dat onmiddelijk die grondwet veranderd moet worden. We leven niet meer in de 18e eeuw!!! En dat de minister-president nog steeds verantwoordelijk is voor de fouten die de koning maakt, vind ik bespottelijk !!!!! De koning is toch een volwassen persoon? Hij moet zelf eens zijn verkeerde daden oplossen door tegen de bevolking zijn excuses te brengen. Heeft de koning nou zo’n dikke brede plank voor zijn kop,of hoe zit dat? Ik was lang fan van onze monarchie, maar ik merk de laatste tijd dat ik me steeds meer erger en een afkeer krijg aan de koninklijke familie ivm alle toelages en ons belastingsgeld die ze maar zo weer elk jaar MEER krijgen. Dat
  vind ik ook niet meer kunnen!!!! Laten ze nu maar eens ZELF belasting betalen!! Wordt toch tijd. We leven verdorie in de 21e eeuw! Als dat niet gaat volgens mr Rutte , wordt het toch eens tijd dat de monarchie wordt afgeschraft.

 8. Alex en CS wilden alleen maar uitrusten in Griekenland om uitgerust te kunnen genieten van hun jaarlijkse skivakantie in Lech en vrolijk te kunnen kijken op de foto´s voor het gepeupel die hun geldverslindende poppenkast financieren Misdaad loont zij staan boven de wet

 9. Ik was vroeger ook een oranje fan. Had zelfs een abonnement op Vorsten Vandaag, maar ja, toen was ik nog naïef!! Járenlang kreeg de familie geld voor het onderhoud van het werkpaleis; miljóenen ontving men hiervoor. Toen het gerenoveerd moest worden ontdekte men dat het paleis niet of nauwelijks onderhouden wérd! De elektriciteit draden hingen b.v. los uit de muur. Wát heeft men met die miljoenen gedaan? De oranjes; dat ís geen aardige familie; ze zijn keihard! Het volk interesseert ze geen bal! Wég ermee!

 10. Qua mijn leeftijd,zal ik het niet meer meemaken.Maar ik heb het gevoel dat er inderdaad
  heel veel mensen ook vinden,dat het genoeg is geweest zoals het nu gaat.
  Dit kan zo niet langer. Want zij zijn rijk Koning en Koningin, en wij zijn arm.
  Ik ben het met een ieder die hier heeft gereageerd volkomen eens.

 11. Publiek excuus van WA en Rutte lijkt het minste wat ze moeten maken. Monarchie is uit de tijd. Betalen naar prestaties(lintjes knippen en economische missies begeleiden)

 12. Ik beschouw de excuses van Willem IV als een farce en de late terugkomst van zijn dochters als een pure provocatie. Er waren zogenaamd geen plaatsen beschikbaar. Voor dit soort volk worden gewoon plaatsen geregeld.

 13. Wouter ter Braake

  Keek net naar het videostatement van de koning. Zette mij aan tot het volgende satirische gedicht:

  Koning huilebalk
  
  O, lieve volk geloof me nou,
  ik heb zo’n spijt, zo’n diep berouw
  van mijn laatste escapade.
  Wij kijken u deemoedig aan
  hoop dat u mij niet zult ontslaan:
  bevrijd mij van uw hoon (en houd ons op de troon).

  Mijn zaken zijn ieders belang.
  Ik vraag u, blijf daarom verheugd
  over de miljoenen die ik vang.
  Ik zeg u, die zijn welbesteed
  zodat ik ook ontspannen kan
  en dat mijn vrouw zich luxe kleedt.

  U gaat zo min als ‘t kan op pad,
  mijn vrouw en ik begrijpen dat.
  We zullen conformeren, uit onze misstap leren.
  Stop alstublieft dus uw gemor.
  Met ons Oranjes zit het snor.
  ‘Wij zijn betrokken, feilbaar ook’,
  de woorden van de RVD
  en goedgekeurd door de premier.

 14. Marion Withoff

  Een heel goed gedicht! Precies zoals ik er ook over denk! Toneelspelerij is dit weer. Charmeoffensief! Zodat de burgers er weer intrappen. Oh, het is zo gemeend onze excusses! Ja ammehoela!!! Zodat we weer verder gaan met het gewone leven en we er niet meer over praten. Ja,dat hebben WA en Max het liefst natuurlijk. Kunnen ze verder met zich verrijken van de vele miljoenen die ze volgend jaar weer in hun handen krijgen!!! Mag ik ff vangen? Graai graai graai!! WA heeft het ook niet van een vreemde. Al zijn voorgangers waren geldgraaiers. En als mr zijn zin niet krijgt reageert hij zeer kinderachtig en chaggerijnig!! Als een groot verwend kind!!!! Dat vind ik niet normaal voor een koning!!! Niet koningswaardig!!! Moet hij snel wat aan gaan doen, want ik denk dat veel meer burgers in ons land,net zoals ik het niet meer pikken!!! En een afkeer van ons koningshuis krijgen.Vooral in deze moeilijke tijd waar mensen hun baan verliezen, van de voedselbank moet leven!!!! Wat ik absurd vind in ons welvarend landje.Maar alles gaat tegenwoordig naar de elite met zo’n kabinet (VVD) wat we nu al jaren hebben. De armen worden armer en de rijken worden rijker he Mark Rutte??? CONCLUSIE :Weg met de monarchie!!!!! We moeten nou eens niet afwachten en na’ief blijven maar als volk gaan opstaan en in actie komen!! Want van Rutte hoef je niks te verwachten. WA en hij zijn vrienden!!!!

 15. Deze mensen zal je niet weg krijgen. Ik heb net het boek van Gerard Aalders
  gelezen, Oranje Zwartboek, De ontluisterende geschiedenis van onze
  koninklijke familie. Een aanrader voor jullie allemaal.

  Jan Baarssen, Wierden.

 16. Uyên Hérault

  Goed geschreven. Van mij mag de monarchie worden afgeschaft. Zeker nadat Juliana haar koffers pakte en vluchtte naar Canada. Een Koningin die vlucht voor een oorlog en haar landgenoten die in steek laat, is vorst onwaardig.

  Zelf ben ik Frans-Vietnamees. Vietnam was ooit ook een Koninkrijk…totdat het volk er genoeg van kreeg omdat het Koningshuis zichzelf bleef verrijken terwijl het volk verarmde. Er volgde een Republiek. Nu, een dictatuur (met weliswaar één van de beste coronamaatregelen ter wereld en slechts enkele doden).

  Het komt erop neer dat de bevolking er beter af is zonder een monarchie. Want hoeveel Koningshuizen zijn er nog op de wereld?

 17. Andere gedachte

  Zolang er nog genoeg naieve mensen zijn die denken dat NL een koningshuis nodig heeft (WA haalt contracten binnen, goed voor NL, etc), blijft het koningshuis een puist voor NL. Dat landen als Frankrijk, Duitsland en uiteraard de VS laten zien dat je ook zonder koningshuis succesvol kunt zijn, wordt gemakshalve even over het hoofd gezien. En dan heb je nog mensen die beweren dat een republiek ook geld kost. Tuurlijk kost een republiek geld, kijk maar naar de salarissen (en wachtgeld regelingen) van de minister president, en alle andere ministers. Den Haag werkt niet voor niks. Het koningshuis is uit de tijd en het feit dat WA “populair” is, is m.i. niet genoeg om daar een koninghuis voor in stand te houden. 1,6 miljoen zakgeld voor Amalia? Gek geworden of zo? Dat valt toch niet goed te praten? Het is 2021, mensen. Lang leve de Republiek der Nederlanden!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *