Kies de Republikein van het jaar

Wie mag zich de Republikein van het Jaar 2017 noemen? En wie boog afgelopen jaar het meest naar het koningshuis en krijgt de weinig eervolle titel van ‘Schoothondje van het Jaar’.

Eind november kiezen de leden van het Republikeinse Genootschap voor de vierde keer de man of vrouw die zich het meest heeft ingezet voor een discussie over republicanisme in Nederland. Anders dan voorgaande jaren vindt de verkiezing niet alleen online plaats, maar wordt uit inzending een zogenoemde longlist gemaakt. Hieruit zal in de vergadering van de republikeinen een winnaar en verliezer worden gekozen.

Titelhouders

In 2016 mocht Maarten van Rossem zich Republikein van het Jaar noemen. De opiniemaker en uitgever laat zich op geheel eigen wijze vaker uit over het ondemocratische karakter van het koningshuis. Het jaar ervoor viel die eer toe aan talkshow host Arjen Lubach. Drie jaar terug werd activiste Joanna van der Hoek door de republikeinen in het zonnetje gezet.

Premier Mark Rutte kreeg afgelopen drie verkiezingen de naam van ‘Schoothondje van het jaar’. Deelnemers aan het onderzoek stoorden zich vooral aan terughoudendheid van de eerste minister om financiering van het koningshuis in het parlement te bespreken. Daarover is afgelopen jaren behoorlijk wat discussie geweest in de media en onder de bevolking.

Kandidaten

Als mogelijke kandidaat voor de titel van Republikein van het Jaar wordt Khadija Arib meermaals genoemd. De Tweede Kamervoorzitter liet dit voorjaar duidelijk weten geen behoefte te hebben aan verandering van het formatieproces nadat de Raad van State verzocht om de Willem Alexander terug te laten keren aan de onderhandelingstafel. Als Schoothondje zingen meerdere namen rond; enkele deelnemers aan de verkiezing geven aan de NOS voor te willen dragen voor de weinig eervolle titel: de omroeporganisatie dweept al jaren met de monarchie. Iedere vorm van discussie wordt door de NOS onmogelijk gemaakt, zo stellen zij.

Iemand voordragen?

Wilt u iemand voordragen als kandidaat voor de titel van Republikein van het Jaar 2017 of Schoothondje van het Jaar 2017? Stuur dan een bericht aan het RG met een korte onderbouwing: contact@republikeinen.nl onder vermelding van REPUBLIKEIN VAN HET JAAR.

Verkiezingen

Bent u lid van het Republikeins Genootschap kom dan naar de Algemene Ledenvergadering op 25 november aanstaande in Utrecht en beslis mee over wie de titeldragers van 2017 worden. U bent welkom vanaf 13:00u in Vergadercentrum Vredenburg in Utrecht, Vredenburg 19.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *