Kamermeerderheid vóór belastingheffing op ‘Koninklijk’ inkomen en vermogen

Anjo Clement – (scheidend) voorzitter

Er is sedert 27 oktober een kamermeerderheid die wil dat de koning, de koningin en de voormalige koningin belastingen gaan betalen. Dat blijkt uit de stemming over een motie die werd ingediend bij de behandeling van de begroting van de koning.

Rutte heeft direct gereageerd met de mededeling dat hij de motie niet zal uitvoeren. Dat roept wederom de vraag op hoe groot de macht van de koning nog altijd is. Eerder stelde Rutte dat de koning geen macht heeft. Desondanks blijkt de persoonlijk secretaris van de koning volgens de Volkskrant ranking tot één van de 30 machtigste personen van Nederland te behoren. Ergo: deze secretaris is volgens Rutte een secretaris van een koning zonder macht. Wie snapt het nog.

Rutte speelt mijns inziens met vuur, immers hij houdt zo deze kwestie in beeld, en dat leidt tot een repeterend debat. Toch zal het lastig worden voor de Kamer om haar meerderheid in wetgeving om te zetten, want het betreft dan een grondwetswijzing, die een tweederde meerderheid van 2de en 1ste Kamer vereist in 2 behandelingsronden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *