‘Je moet niet te voorspelbaar worden’

Jarenlang stond hij vooraan bij demonstraties op Koningsdag. Nu vindt Hans Maessen – voorzitter van het Republikeins Genootschap – dat het tijd is om op een andere manier actie te voeren. In dit interview legt hij uit waarom.

Iedereen ging er al vanuit dat je ging demonstreren
“Ja, zelfs de politie Amersfoort belde me om te vragen wat de plannen waren. Ik heb ze gezegd dat we bij het RG een geheimhoudingsverklaring hebben getekend en ik op straffe van 25.000 euro helaas niets kon verklappen.”

Leestip: Verklap je iets over Koningsdag? 25.000 euro boete. (RTL)

Maar even zonder gekheid, waarom sta je er deze keer niet?
“Ik denk dat onze acties in het verleden succes hebben gehad. Bijvoorbeeld het protest rond de kroning, toen we onterecht werden opgepakt. Dat heeft alle media gehaald en zo zijn meer mensen zich gaan verdiepen in ons streven.”

“Maar je moet niet elk jaar precies hetzelfde gaan doen. Dan word je folklore en onderdeel van een oubollig mediaspektakel, zonder dat het over de inhoud gaat. De gemiddelde Nederlander bereik je er niet meer mee.”

Leestip: Jongeren zien monarchie steeds minder zitten (NOS)

Hoe voer je dan wel campagne voor de republiek?
“We steken veel meer tijd en moeite in onze online campagne. Dat heeft nu al effect. Onder andere via onze Facebookpagina. Daar bereiken we tienduizenden mensen – dat moet doorgroeien naar honderdduizenden. Ook gaan we actief de strijd aan met sprookjes rond het koningshuis. Bijvoorbeeld de mythe dat Willem-Alexander ons zoveel geld oplevert tijdens handelsmissies.”

Waar kun je als republikein terecht tijdens Koningsdag in Amersfoort?
“Sommige leden hadden zich al aangemeld om op de traditionele manier te gaan demonstreren. Ik snap dat zij misschien teleurgesteld zijn. Het staat ze uiteraard vrij om alsnog langs de route te gaan staan.”

“Ze kunnen zich ook aansluiten bij OranjeBitter; een initiatief van lokale kunstenaar Ron Jagers. Dat wordt een vrolijke bedoening in hartje Amersfoort waar theatermakers en muzikanten de draak steken met al die oranjeverering.”

3 gedachten over “‘Je moet niet te voorspelbaar worden’”

  1. Cornelis van Gils

    Puur slecht besluit om niet te gaan demonstreren in Amersfoort. Ook al ben je maar met zijn vijven dan nog heeft het effect.
    Door afwezig te blijven word je de risee van het journaille

  2. Ik lees dat jullie allerlei info middels facebook verzenden. Ik houd niet van facebook omdat ik niet allerlei onzininfo van vrienden van vrienden van vrienden etc. wil ontvangen.
    Krijg ik dezelfde info op mijn e-mailadres? Ik houd van jullie (en niet van de monarchie), ben lid, vandaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *