Hoe naïef konden Bernhard en Juliana zijn?

Charles Verstraete – 29 maart 2015

Naar aanleiding van de publicatie “Koningin Juliana kocht “foute” kunst (Alkmaarsche Courant 19 februari 2015) wil ik het volgende kwijt.

Het schilderij “H.Hubertus in een landschap” van Paul Bril was na WO-II in bezit gekomen van de Stichting Nederlands Kunstbezit (SNK) die probeerde in de oorlog geroofde kunst terug te geven aan de rechtmatige eigenaars (veelal Joden). SNK gaf het doek in 1946 in bruikleen aan Juliana en Bernhard, die het vervolgens in 1948 kochten.

In De Volkskrant van 20-02-2015, pagina 8, wordt vermeld dat het onduidelijk is of het koninklijk paar wist dat het schilderij afkomstig was uit de boedel van Hans Fischböck, een van de hoogste SS’ers. Hoe naïef kunnen mensen zijn die zo’n positie bekleden en zoveel dure adviseurs hebben? SNK was toch niet de eerste de beste? Het wordt tijd dat onze progressieve partijen (GL, SP, D-66, PvdD, PVDA, PVV) zonder angst voor stemmenverlies bij de verkiezingen, kleur bekennen en het initiatief durven nemen om een voorstel in te dienen tot wijziging van de Grondwet, opdat die straks conform art. 1 voor alle Nederlanders geldt, dus ook voor het al dan niet gekozen staatshoofd, zonder privileges als erfopvolging, ontoegankelijke archieven, vrijstelling van belasting etc.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *