Het Prinsjesfestival

Het Prinsjesfestival

september 2013

De monarchie verspreiden, de democratie vermijden

Naar aanleiding van de huidige populariteit van de monarchie heeft iemand een stichting opgericht om deze populariteit nog te verhogen met gebruikmaking van Prinsjesdag. En een aantal prominente Nederlanders menen daaraan steun te moeten geven.
Er is inmiddels een groot programma bekend gemaakt dat zich afspeelt in Den Haag.

In hun officiële verklaring van de festivalorganisatie staat wat betreft hun doelstellingen (prinsjesfestival.nl ):

Waarom Prinsjesfestival
Beleef het feest van de democratie: Prinsjesfestival. Korter kunnen we het waarom van dit festival niet uit de doeken doen. Op Prinsjesdag staat de koning in zijn eerste troonrede stil bij de staat van ons land. De tocht van het nieuwe staatshoofd in de Goudenkoets naar het Binnenhof geeft glans aan deze gebeurtenis…………
En wat verderop staat:
de eerste editie van Prinsjesfestival biedt diverse activiteiten…met een Prinsjesdichter, Prinsjesconcert en –diner, Prinsjesprijs, Prinsjeshatwalk, Prinsjeslezing en –debat, Prinsjesrede, Prinsjesboekenprijs.

Voor de enkeling die het nu nog niet door heeft, men probeert hier met het begrip Prinsje de monarchie nog verder omhoog te steken in het Nederlands besef. Dat die prins of koning nagenoeg niets voorstelt wordt niet verteld.

Voor wie de democratie een goed hart toedraagt is dit een bedenkelijke methode. Hier wordt misbruik gemaakt van de feestelijke opening van ons democratisch instituut bij uitstek: de Staten-Generaal, om sympathie en steun te verkrijgen voor een absoluut ondemocratisch instituut, de monarchie.

Om een paar dingen op een rij te zetten.
Koning Willem-Alexander houdt niet zijn troonrede, hij leest de regeringsverklaring van zijn superieuren voor.
De tocht met de Gouden koets geeft geen glorie aan Willem-Alexander, het benadrukt het belang van de Staten-Generaal.
Willem-Alexander is niet degene die toestaat dat er een Parlement is, hij is bij de wet verplicht om zelf of namens hem de regeringsverklaring voor te lezen.

De eerste zin van de verklaring van het festivalcomité is wartaal. Beleef het feest van de democratie. Het meest ondemocratische instituut in de Nederlandse staatsinrichting is de monarchie. In een democratie worden de belangrijkste functionarissen gekozen. In een monarchie heerst geen keuze maar erfelijkheid, ongeacht de geschiktheid.
Het Prinsjesfestival bevordert de aanhang van de monarchie en heeft niets met democratie te maken.

Jammer dat mevr. Gerdi Verbeet, die binnen onze democratie de belangrijkste post heeft bekleed, namelijk voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, dit niet in de gaten had en voorzitter is geworden van het Comité van aanbeveling.

Drs. J.A.J.Johannisse
Secretaris Nieuw Republikeins Genootschap

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *