Gratieverlening past niet bij ceremonieel koningsschap

Regeringspartijen PvdA en VVD willen de procedure voor levenslange gevangenisstraf aanpassen. Na circa 25 jaar moet er een toetsmoment komen waarbij een brede commissie beoordeelt of zij vrijgelaten kunnen worden. Dit meldt dagblad Trouw vandaag.

Momenteel kunnen levenslang gedetineerden alleen vrijkomen als de koning gratie verleent. Deze vorm van gratieverlening komt amper nog voor, en de mogelijkheid ertoe past dan ook totaal niet in het zogenaamde ceremonieel koningsschap, waarin de koning geen politieke functie vertolkt.

Initiatiefnemer van het wetsvoorstel is oud-rechter Jeroen Recourt, nu kamerlid voor de PvdA en eerder al verantwoordelijk voor de motie over het salaris van de koning.

“De VVD hield aanvankelijk vast aan ‘levenslang is levenslang’, maar nu rechters ernaar neigen die straf links te laten liggen, ziet zij heil in een evaluatiemoment. Liever een kleine kans op levenslang gestraften die op termijn terugkeren in de samenleving, dan levenslang zien verworden tot een dode letter doordat geen rechter de straf meer oplegt,” aldus Trouw.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *