Geen Onderdaan juryoordeel

Er komt geen winnaar van de Geen Onderdaan designwedstrijd. De geplande prijsuitreiking in Rotterdam is daarom afgelast. Dat bleek uit het juryoverleg met opiniemakers Ebru Umar (Metro, Libelle), Anne Fleur Dekker (o.a. BNNVara) en illustratoren Gabriël Kousbroek (Groene, Volkskrant), Milo (NRC, Quest).

Jury legde de lat hoog

Met het aantrekken van een professionele jury legde het Republikeins Genootschap de lat bewust hoog voor de inzendingen. Het winnende ontwerp zou – in navolging van de Britse en Australische bewegingen – afgedrukt worden als republikeinse merchandise; een mok, sticker, poster of totebag waarmee je trots laat zien dat je Geen Onderdaan bent en de republiek steunt.

In het juryoverleg concludeerden de opiniemakers en illustratoren dat de inzendingen niet het onderscheidend vermogen bezaten waar ze op gehoopt hadden. Als RG moeten we daarbij ook de hand in eigen boezem steken; de opzet van de wedstrijd was wellicht niet aantrekkelijk genoeg voor talent. In het contact met designers en opleidingen hebben we nodige feedback ontvangen.

Niet met lege handen naar huis

Desalniettemin zijn we de vrijwilligers (die posters ophingen verspreid over kunstopleidingen door heel Nederland) en de inzenders erg dankbaar voor hun inzet! Meerdere designs – hoewel misschien niet geschikt voor een grootschalige campagne – hadden wel degelijk charme. Ook de republikeinse motivatie van een aantal deelnemers sprak tot verbeelding.

Ze gaan niet met lege handen naar huis. Elke deelnemer ontvangt een drukwerkdeal.nl waardebon ter waarde van 30€. Hiermee kunnen ze hun republikeinse ontwerp alsnog afdrukken op een promotiemateriaal naar keuze.

Republikeinse mokken, stickers, posters!

Betekent dit dat we dan maar geen republikeinse merchandise gaan maken? Zeker niet! ‘Ik ben geen onderdaan’ blijft als boodschap nog steeds hartstikke relevant. We gaan het wel anders aanpakken. Wordt vervolgd.