Geen jaagsubsidie voor de koning

Nog even over de soap rond Kroondomein het Loo.

Een tijdje geleden berichtten we dat dit natuurgebied bij Apeldoorn de maanden voor Kerst gesloten bleef voor publiek. Het koningshuis wenste wel graag subsidie te ontvangen. Kritische journalisten vroegen zich af in hoeverre we hierdoor meebetalen aan de jaaghobby van Willem-Alexander. De Tweede Kamer lijkt hier nu een stokje voor te steken…

Willem-Alexander negeert meerderheid Nederlanders

Hoe zat het ook alweer precies?

April dit jaar diende de Partij voor de Dieren een motie in om Kroondomein het Loo het gehele jaar geopend te houden. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde hier mee in.

Minister Schouten en premier Rutte gaven echter aan de motie niet uit te kunnen voeren omdat de koning volgens een oude afspraak het recht had om op het gebied te jagen.

Hoewel de meerderheid van de Tweede Kamer, de Nederlanders én de buurtbewoners Kroondomein het Loo dus graag open zagen, dacht de koning hier anders over. Het was immers een ‘privékwestie’.

Wenst wel graag subsidie te ontvangen voor jacht

Voor de ‘privékwestie’ wenste de armlastige familie echter wel jaarlijks een flinke bijdrage van de belastingbetaler. Voor het toegankelijk maken van Kroondomein het Loo keert de Nederlandse staat jaarlijks een ‘openstellingssubsidie’ uit – een regeling die normaal gesproken alleen geldt voor terreinen die 358 dagen per jaar voor publiek geopend zijn.

Partij voor de Dieren steekt er een stokje voor

Geen openstelling? Dan ook geen subsidie! redeneerde de Partij voor de Dieren en diende een nieuwe motie in om als voorwaarde voor nieuwe natuur- en landschapsubsidies een minimale openstelling van 358 dagen te eisen. De meerderheid van de Tweede Kamer stemde hiermee in. Dit betekent dat Willem-Alexander vanaf 2021 zijn jaagsubsidie verliest.

Nu die andere subsidies nog..

8 gedachten over “Geen jaagsubsidie voor de koning”

 1. Daar zal hij niet van wakker liggen,
  Het zou mooier zijn als onze koning eens stelling nam tegen de oostvaardersplassen…
  de partij voor de dieren is nu wel wakker, maar ook die laat het OVP flink in de steek, de drama’s die zich daar elke dag weer afspelen, Partij van de dode dieren… richt je aandacht dáár maar op

 2. Marijke Noordeloos Kranenburg

  Inderdaad zal KWA niet wakker liggen van een beetje subsidie meer of minder. Feit is wel dat hij meent er recht op te hebben en het lef heeft om het aan te vragen, terwijl hij niet aan de regelgeving voldoet. De arrogantie om te `menen` dat hij de aanvraag doet of laat doen zegt genoeg.

 3. Dan Rutte, kampioen vorstenhuisbeschermer bij uitstek. Ik schat zo in dat hij een zogenaamde lakeipyjama draagt ’s nachts, dan kan hij bij het eerste telefoontje van het paleis snel komen opdraven.

 4. We worden al 200 jaar op grove schaal bestolen door deze Duitse familie. Ik stel voor dat ze remigreren naar Duitsland, met achterlating van al hetgeen deze familie gestolen heeft van het volk!

 5. Juist👍Carla Boos anno 1921 wordt het tijd, dat ze aangepakt worden. Een zeer arrogante familie met Harlekijn Dhr. Rutte erbij!!!

 6. Precies 👍 Carla Boos anno 2021 wordt het tijd, dat het koningshuis aangepakt wordt.
  Verschrikkelijk arrogante familie, die zich alles toeëigend met Dhr. Rutte erbij!!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *