Fietstocht Goejanverwellesluis

Het was vandaag precies 227 jaar geleden dat prinses Wilhelmina van Pruisen door de Patriotten werd aangehouden bij Bonrepas. Wilhelmina van Pruisen, de vrouw van stadhouder Willem V, was op die dag op weg naar Den Haag om de Staten van Holland te bewegen haar verdreven echtgenoot naar Den Haag terug te laten keren. Om dit voorkomen hielden Patriotten uit Gouda haar tegen.

Van Bonrepas brachten zij haar over naar Goejanverwellesluis. De aanhouding was de directe aanleiding voor haar broer, Frederik Willem II van Pruisen om de republiek binnen te vallen en dit leidde weer tot de val van de Patriotten. Bij Goejanverwellesluis staat een bord dat die geschiedenis kort beschrijft. Althans de geschiedenis die men ons wil laten geloven. Hoewel het bord geen onwaarheden bevat, kan het voor het NRG toch iets concreter.

Reden genoeg voor een herhaling van de tocht en het herschrijven van een stukje geschiedenis. Rond halftwaalf vertrokken ongeveer 35 republikeinen vanuit Schoonhoven op de fiets naar Bonrepas. Bij de molen waar de aanhouding van Wilhelmina plaatsvond werd even stilgehouden. De fietstocht ging verder over dezelfde historische route langs het riviertje de Vlist.

Aangekomen bij Goejanverwellesluis werd het terras van het plaatselijke café ingenomen. Saillant detail was dat de eigenaar van dit café per mail had aangegeven dat het NRG niet welkom was aangezien hij het republikeinse gedachtegoed niet deelde. De lezing die was gepland over de geschiedenis van deze gebeurtenis kon daarom niet plaatsvinden. Om halftwee herschreef Hans Maessen de geschiedenis. Hij las beide teksten voor om daarna even stil te staan bij de vraag waarom we eigenlijk republikeinen zijn.

De huidige tekst werd vervangen door de nieuwe tekst. Een tekst die recht doet aan de gebeurtenis vanuit een Patriottisch perspectief.

Vice voorzitter van het NRG, Ruud van Diemen, bedankten de organisatoren van deze tocht; Boudewijn ‘t Hart, Lex Moen en Hans Maessen. Ook stond hij even stil bij de nauwe samenwerking die het NRG heeft met Pro Republica. Na de onthulling van de nieuwe tekst werd er geproost op het republikeinse gedachtegoed. Echte democratie begint bij een gekozen staatshoofd.

Bekijk hier het videoverslag (YouTube).

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *