Doe het niet, Alex!

In zijn nieuwe boek geeft Hans van den Bergh een overvloed aan argumenten om voorgoed af te zien van het koningschap. Luchtig en humoristisch, maar scherp beschrijft hij de geschiedenis van de twijfelachtige band tussen Nederland en Oranje en geeft hij aan de hand van vele voorbeelden het advies aan Willem-Alexander om aan het keurslijf van het koningschap te ontsnappen. Dan is voor ons allen een mooie toekomst weggelegd in de hernieuwde Republiek der Nederlanden.

Dat het echter voorlopig nog in dit land ‘not done’ is in de politiek een republikeins standpunt in te nemen wordt aangetoond doordat de oprichter van het NRG, nu kamerlid voor een uitgesproken linkse politieke partij, van zijn toenmalig politiek leider al dadelijk te horen kreeg dat hij zijn republikeinse gevoelens voor zich moest houden.

Een ‘slippertje’: De schrijver zegt in een beschouwing over de buitenechtelijke uitstapjes van opa Bernhard tegen Willem-Alexander: “Jij hebt om onbegrijpelijke redenen je oudste (cursief van red.) dochter menen te moeten noemen naar het halfzusje van je moeder, je ‘natuurlijke tante Alexia”. Of zou dat een bewuste open deur zijn om Fasseur gelegenheid te bieden voor de afwisseling eens iets onloochenbaar waars naar buiten te brengen.

Zeer aanbevolen; ook (en misschien wel vooral) voor monarchisten!

“Doe het niet, Alex” is verschenen bij Meulenhoff; ISBN 978.902.908.7445; prijs € 15.-.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *