Democraten roepen op tot verheerlijking monarchie

Democraten roepen op tot verheerlijking monarchie

Vanavond tijdens de vergadering van de gemeenteraad van Zoetermeer vroeg D66 aan het college van B&W om mee te doen aan het landelijk initiatief om een koningsboom aan te schaffen ter ere van de aanstaande troonswisseling. Stichting nationale boomfeestdag heeft in overleg met de Rijksvoorlichtingsdienst besloten Koningsbomen (Koningslinde) ter beschikking te stellen aan gemeenten, zodat gemeenten de Koningsboom op een mooie plek in de gemeente kunnen plaatsen om zo onze monarchen te eren.

Als Republikein zit ik niet te wachten op een dergelijke verheerlijking van de monarchie. Ik had toch in ieder geval steun voor mijn standpunt verwacht vanuit de hoek van de democraten. Maar uitgerekend deze partij roept op tot verheerlijking van de monarchie! Hoe legt D66 haar naam anno 2013 uit? Wordt ‘macht aan het volk’ vervangen door ‘macht aan de vorst, leve de koning!’?

D66 staat voor een democratische en open samenleving waarin burgers verantwoordelijkheid willen en kunnen nemen voor zichzelf en hun omgeving. Een dergelijk uitgangspunt zal nooit tot ontplooiing kunnen komen in een monarchie. Immers, in een monarchie heeft de vorst het laatste woord en niet het volk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *