De Nijmeegse Anjermoord – boekbespreking

Auteur: Peter Daanen,
Uitgeverij de Verteller.

De plot van het verhaal draait om de bewijsvoering dat Koningin Wilhelmina geen nazaat is van Willem Drie, maar van kamerheer de Ranitz. Bewijzen hiervoor worden in 1880 gepoogd in handen te spelen van de redactie van de Gelderlander, waarop betrokkenen worden vermoord.

Meer dan een eeuw later steekt een onderzoeksjournalist zijn neus opnieuw in deze zaak en slaagt erin enig (DNA) bewijs te verzamelen. Dat leidt tot een aanslag op een ander vermeend betrokkene en een aanslag op hem.

Een historicus is ook betrokken bij de zaak en slaagt erin te achterhalen, dat er sedert 1880 een clandestiene organisatie betrokken is, die de vuile was van het koningshuis opruimt.
De zaken escaleren meer en meer.

Het boek is vlot geschreven, de vele wendingen zijn onverwacht. Vele pikante geschiedenissen van de Oranjes komen weer eens langs. Een minpuntje is dat er gedetaillerd zoveel aandacht wordt gegeven aan de (historie) van de stad Nijmegen, dat het soms een streekroman lijkt. Desondanks geef ik de uitgever ter overweging het boek aan te melden voor de Gouden Strop 2013.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *