De koningin en de islam

Deze week heeft koningin Beatrix tijdens het staatsbezoek aan de Golfstaten tot twee maal toe een moskee bezocht en zich daarbij ‘gehouden aan de gewoonten van het land’. De vraag is of het hier geen provocatie betreft in de richting van de PVV. Of je het nu met Wilders eens bent of niet, zijn partij vertegenwoordigt via democratische instellingen een aanzienlijk aantal Nederlandse staatsburgers. Het staatshoofd dient alle Nederlanders te vertegenwoordigen, zeker als het gaat om ‘vlagvertoon’ in het buitenland.

Een staatsbezoek is een ceremoniële aangelegenheid waarbij algemene beleefdheden worden uitgewisseld. Maar het staatshoofd (haar zoon en schoondochter niet te vergeten!) mag natuurlijk nooit tijdens een staatsbezoek publiekelijk een positie kiezen die juist in het bezochte land kan worden uitgelegd als “lange neus” naar een deel van het Nederlandse parlement.

NRG/republikeinen.nl is niet geïnteresseerd in de kleding van de koninklijke familie of in hun bezoeken aan godshuizen, wèl in de gevolgen die dit kan hebben op de verhoudingen in dit land.

Het is aan de minister-president om de koningin te wijzen op de beperkingen die de ministeriële verantwoordelijkheid haar ook in deze oplegt.

Leo Verhoef

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *