De koning over geschiedenis VS

Aleid Offerhaus – 2 juni 2015

Het is met geschiedenis als met het huishouden: ben je net klaar met afstoffen, kan je weer opnieuw beginnen. Op de erkenning van de Verenigde Staten door de Republiek der verenigde Nederlanden lag blijkbaar nog een laagje, waardoor het zicht op de werkelijke gang van zaken aan het staatshoofd onttrokken werd.

Het is op zijn zachtst gezegd ironisch dat Willem-Alexander tijdens het bezoek aan president Obama er prat op is gegaan dat Nederland (i.c. de Republiek der verenigde Nederlanden) de tweede natie was die de jonge Amerikaanse republiek erkende.

Als ik de boekjes mag geloven werd de Amerikaanse onafhankelijkheidsstrijd al lang en breed – buiten het medeweten van de stadhouder om – gefinancierd en ondersteund door Amsterdamse kooplieden en bankiers en was het óndanks de pro-britse houding van Willem V dat de Republiek in 1780 overging tot erkenning. De Engelsen waren immers de grote verliezers in de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog.

Het lijkt er nu op dat een correcte weergave van de gang van zaken (of in ieder geval een minder suggestieve) rond de erkenning van de Amerikaanse republiek hier moet wijken voor een vreemdsoortige koninklijke identificatie met een uitgesproken republikeinse daad.

Het is duidelijk: er moet weer gestoft worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *